Povjesničar Klasić: Zar nam treba doći Ivo Banac iz SAD-a i reći nam kako smo živjeli u Jugoslaviji?

Screenshot: N1 Televizija

"JUGOSLAVIJU moramo proučavati i ne možemo ju svesti samo na Goli otok i Bleiburg. Odgovorno tvrdim da Jugoslavija nije bila demokratska zemlja, brojne slobode su bile narušene, no ipak većini svog stanovništva pružila je promjene koje prije nisu imali. Sagradila je dva i pol milijuna stanova koje je podijelila svojim radnicima, tisuće kilometara cesta, omogućila je najsiromašnijima školovanje i zdravstvenu skrb. Da, imala je velikih problema, ali bilo ih je u SAD-u. Pitam se bi li jedna afroamerička obitelj iz 60-ih radije bila u "mračnoj" Jugoslaviji, u Opatiji ili na jugu SAD-a. "", rekao je povjesničar Hrvoje Klasić u razgovoru za N1 televiziju.

Naime, Klasić je komentirao proustašku prošlost aktualnog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića te polemike posljednjih dana. Klasić tvrdi da Jugoslaviju ne treba idealizirati jer je činjenica da nije bilo demokracije, "no zar nam treba doći Ivo Banac iz SAD-a i reći nam kako smo živjeli?".

"Fašizam je fašizam, komunizam je komunizam. Nije poanta u izjednačavanju komunizma i fašizma i NDH i Jugoslavije. NDH i Jugoslavija nisu isto. NDH je počivala na rasnim zakonima, počinila je genocid i holokaust i bila je jedna od najzaostalijih zemalja u Europi. Nitko se u njoj nije osjećao dobro, uključujući i Hrvate", tvrdi Klasić za N1.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.