Povjesničar Charles Ingrao: Da je Tuđman živ, vjerojatno bi bio u Haagu

POVJESNIČAR sa sveučilišta u Indiani Charles Ingrao koji je sa 300 vodećih povjesničara i pravnika napisao knjigu "Suočavanje s jugoslavenskim kontroverzama" izjavio je da bi zbog toga što je znao za zločine, Franjo Tuđman vjerojatno završio u Haagu.

On je u intervjuu Glasu Srpske rekao kako je cijeli policijski, vojni i politički vrh Srbije i Republike Srpske optužen, jer postoje jasni dokazi da su oni takve zločine i naređivali. "Dokazi o zločinima u Srebrenici su toliko uvjerljivi da ih malo tko u svijetu negira", rekao je Ingrao te dodao kako ne postoje dokazi da je Alija Izetbegović ikada potpisao naredbu da se počine masovna ubojstva.

"Franjo Tuđman je bio obaviješten o zločinima počinjenima nad Srbima"

"Franjo Tuđman je, međutim, bio obaviješten o zločinima počinjenima nad Srbima i da je živ, bio bi najvjerojatnije u Haagu", rekao je američki povjesničar. U intervjuu je ponovio svoju dobro poznatu izjavu o tome da su američki vojnici 1996. godine u BiH "oko 20 puta imali Ratka Mladića na nišanu", ali da je Glavno zapovjedništvo američke vojske naredilo da se ne uhićuje niti jedan optuženik za ratne zločine.

"Događalo se da se Mladić kretao po Bosni, da su ga američke snage sretale na putevima, ali nisu htjeli ništa učiniti. Nije bilo toliko puteva oko Han Pijeska da bi prolazio nevidljiv, a tamo su bile tri grupe američkih specijalaca koji su ga pratili", kazao je povjesničar te dodao kako unatoč svemu tome do uhićenja nije došlo. Clintonova administracija nije željela uhititi Karadžića i Mladića, ali je tadašnji američki predsjednik Richarda Holbrooka poslao kako bi Karadžića skinuo s političke scene. Navodno je Holbrook usmeno, preko Miloševića, poručio Karadžiću da ga se neće uhititi ako se makne s političke scene Republike Srpske.

I.Kri.
Foto: Arhiva

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.