U Splitu svakih dan i pol prijavljen jedan slučaj obiteljskog nasilja

Foto: Index

CENTAR za socijalnu skrb u Splitu prošle je godine zabilježio 202 slučaja obiteljskog nasilja, a ove godine u prvih devet mjeseci 115. Šest žena završilo je u sigurnoj kući, četiri lani, dvije ove godine.

"Žrtve se osnažuju da prijave nasilje, kao i svi građani koji svjedoče ovakvim događajima. Bitna je koordinacija, policije, suda i Centra, dostupnost savjetovališta i povjerenje da institucije mogu pomoći. Potrebne su odlučnije reakcije sudaca kod donošenja odluka i mjera, osobito kod grubih i djela koja se ponavljaju. Nasilnici stječu dojam da je društvena zajednica nemoćna i da ih nitko ne može spriječiti u nasilju prema članovima obitelji. I oni su žrtve svojih osobnosti i problema", kaže Tatjana Vukman, ravnateljica splitskog Centra za socijalnu skrb.

"Žrtve se teško odlučuju prijaviti obiteljsko nasilje"

Žene se s djecom sklanjaju u sigurnu kuću kako bi im se omogućio koliko-toliko normalan život bez nasilnika.

"I to je jedan problem jer izdvajamo ženu i djecu, a nasilnik ostaje na slobodi. Sudovi ne donose mjeru u nekom razumnom vremenu, sve to skupa predugo traje. Žrtve se teško odlučuju prijaviti slučajeve obiteljskog nasilja, često osjećaju sram, preuzimaju odgovornost, imaju osjećaj nemoći da ne može biti drugačije. Postoji nepovjerenje u sustav i institucije, mnogi se boje za obitelj i ne prijavljuju nasilje u strahu od ekonomskog opstanka", kaže Vukman.

Splićanin koji je ustrijelio ženu bio na razgovoru u Centru prije tri mjeseca: "Bio je spreman za suradnju..."

Boris Č., koji je jučer ustrijelio suprugu Maricu hicem iz jurišne puške dok se spremala na posao na splitsku tržnicu, bio je na razgovoru u Centru za socijalnu skrb nakon što ga je policija koncem lipnja prijavila da je ispred maloljetne kćeri vikao da mora nekog ubiti. Tada je supruzi izbacio stvari iz stana u smeće. Kažnjen je sa tisuću kuna, a ni supruga tada nije smatrala da mu se treba izreći stroža kazna. Nije mu ni izrečena mjera psihosocijalnog tretmana. Na razgovoru u Centru pokazao je želju za suradnjom, no bila je to, kako se ispostavilo, krinka. Supruga ga je napustila i otišla u podstanare. I dalje ju je opsjedao i sumnjičio za nevjeru.

"Znaju biti servilni, pokazuju spremnost na suradnju, no onda se vrate na staro. Važna je prevencija, stvaranje jedne opće klime neprihvaćanja nasilja u svim oblicima", kaže Vukman.

Psiho-tretman za počinitelje obiteljskog nasilja

Udruga Psyhoaktiva provodi psiho-socijalni tretman sa nasilnicima. Tretman traje četiri i pol mjeseca, radi se sa grupama od 10 do 12 članova. Ukupno ima 16 susreta koji traju po dva sata.

"Bude otpora u početku, no nakon trećeg ili četvrtog susreta počinju se opuštati. Uče se vještinama, mnogi imaju problema s kontrolom bijesa. Dobivaju i domaće uratke. Za neke bude uspješno, za neke i ne", kaže nam socijalna radnica Željka Tomšić, voditeljica psiho-tretmana.

"Različiti su razlozi koji su ih doveli do tretmana. Najčešće je to alkohol, radi se o povremenim konzumentima, ne o ovisnicima jer oni, kao i oni sa sociopatskim strukturama, ne mogu na psiho-tretman, već ih se šalje u medicinske ustanove. Znaju biti i imovinski razlozi u pitanju, potom odnos između djeteta i roditelja. Sudu šaljemo izvještaj o procjeni svakog pojedinca u grupi, a od 2009. godine postoje i ženske grupe. Mjera je dobra, često se izriče i suci su joj skloni u posljednje vrijeme", kaže Tomšić.

Tiha šetnja od sudova do mjesta ubojstva: Koliko žena treba biti ubijeno?

Udruga Domine sutra organizira tihu šetnju od Prekršajnog suda, preko MUP-a i Državnog odvjetništva, Centra za socijalnu skrb do mjesta ubojstva na parkiralištu u Ulice Hrvatske mornarice kod Pomorske škole. Žele ukazati na problem.

"Jučer rano ujutro ubijena je još jedna žena, žrtva muškog, "partnerskog" nasilja. Još jednom su zakazale institucije koje problem nasilja ne shvaćaju ozbiljno. Zato su kazne za nasilnike sramotno niske, a sigurnost i utočište za ženu ne postoji. Bezbroj puta ispričana priča. A žene svake godine plaćaju cijenu inertnosti sistema. Koliko žena treba biti ubijeno da bi se problem nasilja nad ženama i nasilja u obitelji shvatio ozbiljno", pitaju se u Dominama. Objavu su naslovili "Nasilniku tisuću kuna, njoj vječni pokoj". 

Boris Č., nakon što je ubio ženu hicem u glavu, ispalio je i sebi metak u glavu. Preživio je, ali se nalazi u dosta teškom stanju i nije izvjesno hoće li preživjeti. Ako preživi, Državno odvjetništvo gonit će ga za teško ubojstvo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.