Porsche otvara centar u Zagrebu: Tražili smo lokaciju, na kraju smo odabrali Hrvatsku

Foto: Luka Šangulin / Index, FaH

VIŠEGODIŠNJA nastojanja Hrvatske da potakne razvoj IT sektora i automobilske industrije konačno počinju davati konkretne rezultate. Vijest dana od utorka kaže da njemački automobilski div Porsche, u suradnji sa zagrebačkom softverskom tvrtkom Infinum, pokreće zajedničku tvrtku koja bi u sljedeće tri godine trebala zaposliti stotinjak stručnjaka iz tehnološkog sektora. 

>> Porsche s hrvatskom firmom otvara centar u Zagrebu, zaposlit će 100 ljudi

Tvrtka koju pokreću Porsche, odnosno njegova softverska ruka Porsche Digital, i Infinum zove se Porsche Digital Croatia. Riječ je o joint ventureu u kojem dvije kompanije imaju jednake vlasničke udjele. Vrijednost ulaganja je 10 milijuna eura. Iako kompanija vrata otvara krajem rujna, u njoj je već sada posao našlo 15 stručnjaka. Plan je, kazao je Nikola Kapraljević iz Infinuma, do kraja godine doći do 30 radnika, a u sljedeće tri godine do njih sto. Prilika je to za softveraše, inženjere, dizajnere, programere i ostala zanimanja iz IT sektora.

Zajedničko ulaganje za proizvode koji će se koristiti u cijelom svijetu

Sjedište kompanije je u Zagrebu, u Strojarskoj ulici. Tu će djelovati razvojni centar za digitalne tehnologije koje se koriste u Porscheu, a u novoj se tvrtki nadaju sličnim poslovima i u ostatku Volkswagen grupacije, čiji je Porsche dio. Zaposlenici Porsche Digital Croatia, istaknuo je Kapraljević, razvijat će široku paletu proizvoda, od kojih će neki biti okrenuti poboljšanju procesa i kvalitete unutar Porschea, a drugi prema krajnjim kupcima. Tu se, kazao je Kapraljević, posebno izdvaja e-trgovina, koju u Porscheu žele dalje razvijati, kao i istraživanje i razvoj. 

"Radit ćemo softverska rješenja za Porsche, a naša će se digitalna rješenja koristiti globalno", poručio je Kapraljević za Index. 

"Razmatrali smo mogućnosti ulaganja u više europskih zemalja, no na kraju smo se odlučili za Hrvatsku", objasnio je za Index direktor u Porsche Digitalu Stefan Zerweck.

Povezao ih je Mate Rimac

Dodao je kako ih je s Infinumom spojio Mate Rimac, u čijoj je kompaniji Rimac Automobili Porsche već prisutan s vlasničkim udjelom od 15,5 posto. Na dolazak u Hrvatsku odlučili su se, istaknuo je Zerweck, i zbog jakog IT sektora koji ovdje postoji. 

Pokretanjem Porscheova razvojnog centra za digitalne tehnologije Zagreb i Hrvatska ucrtavaju se na svjetsku kartu tehnoloških investicija Porschea, na kojoj su već ucrtani slični razvojni centri u Ludwigsburgu, Berlinu, Tel Avivu, Šangaju, Atlanti i Palu Altu u Silicijskoj dolini. Put do stvaranja neke nove Silicijske doline na obalama Save, doduše, još je jako dug, ali potez Porschea pokazuje da hrvatski IT sektor postaje sve poznatiji u svijetu i da u jakim svjetskim industrijama na njega itekako računaju. 

Hrvatski studiji iz STEM područja bolji od onih iz društvenih znanosti

"Ovo je jako dobra vijest jer potvrđuje da je naš IT sektor jako dobar i da u svijetu to prepoznaju. Mogli bismo reći da je obrazovanje u STEM području u Hrvatskoj znatno bolje od onoga u društvenim djelatnostima i da u tom sektoru imamo dobre i kreativne stručnjake", ocijenio je za Index neovisni ekonomist Goran Šaravanja. 

Naš sugovornik se nada da bi primjer Porschea mogle slijediti i druge velike kompanije, posebno iz automobilske industrije. Hrvatska, dodaje, već sada ima jaku proizvodnju automobilskih dijelova, više je hrvatskih tvrtki uključeno u proizvodne lance automobilske industrije, a suradnja automobilske i IT industrije otvara nove prilike u kojima Hrvatska ima što ponuditi.

"Uvijek je dobro kada netko ovako poznat i jak, kao što je Porsche, negdje nešto pokrene, to je onda svojevrsni poziv i drugima. Idealno bi bilo kada bi i druge automobilske kompanije slijedile primjer Porschea i nešto slično ovdje pokrenule", smatra Šaravanja. 

I druge automobilske kompanije mogle bi slijediti primjer Porschea

Sličan je stav i poduzetnika Saše Cvetojevića koji kaže da se radi o pothvatu koji je značajan za daljnji razvoj IT sektora u Hrvatskoj te se nada da bi i drugi veliki igrači mogli postupiti na sličan način kao Porsche. 

"Kada druge kompanije vide da je Porsche došao ovdje, onda je to signal", poručio je Cvetojević za Index. 

Ipak, osim pokretanja novih poslova i brendiranja Zagreba i Hrvatske kao globalne IT destinacije, možda je najveća vrijednost novog Porscheova razvojnog centra u Zagrebu to što će hrvatski IT stručnjaci dobiti nove prilike za zaposlenje. To bi, nadaju se stručnjaci, za posljedicu moglo imati i njihov manji odlazak trbuhom za kruhom u inozemstvo, zbog čega i domaće kompanije već godinama sve teže dolaze do stručnjaka iz IT područja. 

Više ćemo ulagati "u budućnost" nego do sada

Također, otvaranje Porscheova razvojnog centra, kao i daljnji razvoj IT sektora, povoljno će se odraziti, naglašavaju ekonomisti, na hrvatska nastojanja da se konačno uzdigne s dna europske ljestvice po izdvajanjima za istraživanje i razvoj, odnosno po "ulaganjima u budućnost", kako bismo ih mogli nazvati. Hrvatska se po tome, pokazuju podaci Eurostata, i dalje nalazi pri samom dnu ljestvice EU. 

Naime, izdaci za istraživanje i razvoj u Hrvatskoj su 2017. godine, prema podacima eurostatističara, iznosili samo 0,86 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je jako daleko od europskog cilja o ulaganjima od tri posto BDP-a. Po tome, iza nas su na ljestvici EU samo Bugarska, Cipar, Malta, Latvija i Rumunjska, dok znatno zaostajemo za Slovenijom, pa čak i Mađarskom. Za istraživanje i razvoj u EU najviše se, pokazuju podaci Eurostata, izdvaja u Švedskoj, Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Finskoj. Na razini EU, ulaganja u istraživanje i razvoj 2017. godine su iznosila 2,07 posto BDP-a. 

"S obzirom na to da je u slučaju ovog ulaganja riječ o razvoju softvera, to će nam pomoći da povećamo udio istraživanja i razvoja u našem BDP-u i, nadajmo se, porastemo na europskoj ljestvici", zaključuje Šaravanja. 

Na kraju vrijedi spomenuti i da do realizacije ove investicije dolazi u vrijeme pandemije koronavirusa, kada je ekonomska aktivnost u cijelom svijetu smanjena. Iako su pregovori o zajedničkom ulaganju Porschea i Infinuma počeli još prije korone, projekt se realizira sada, u trenutku dok i Hrvatska traži način kako da zaustavi gospodarski pad s kojim se u koronakrizi suočila. Stoga ovo ulaganje, iako financijski nije veliko, ohrabruje. Posebno ako u narednom razdoblju bude još sličnih ulaganja. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.