Porezom na plaće od 40 posto tjeramo liječnike i inženjere u inozemstvo

Foto: 123rf

U MORU crnih vijesti i loših odluka hrvatskih vlasti, nazire se i jedna pozitivna najava. U uvjetima u kojima se danas nalazimo, usudio bih se reći čak i krucijalna odluka za budućnost Hrvatske. Riječ je o nedavno neslužbeno najavljenoj mjeri ukidanja poreza na dohodak od 40 posto na plaće iznad 13 200 kuna. Tako bi se na sve dohotke iznad 2200 kuna primjenjivala jedinstvena stopa poreza od 25 posto.

Pretvaramo se u zemlju trećeg svijeta, jer obrazovani bježe u inozemstvo

Ova najava ministra financija Zdravka Marića prvi je korak u zaustavljanju masovnog egzodusa mladog i obrazovanog stanovništva. Bez zadržavanja obrazovanih, onih koji konkuriraju za radna mjesta više i visoke stručne spreme, polako se pretvaramo u zemlju trećeg svijeta. Mnogi će se pobuniti budući da smatraju da "bogate" treba kažnjavati porezom, no šteta od porezne stope od 40 posto prevelika je za cijelo društvo. Kažnjeni će jednostavno seliti u pametnije države, a našoj državi tada neće ostati niti 25 posto njihovog dohotka. Upravo zbog toga mnogobrojni liječnici i mladi inženjeri odlaze iz Lijepe naše u potrazi za boljim uvjetima rada. Svakoga dana ostajemo bez onih koji bi trebali biti temelj gospodarskog razvoja Hrvatske.

Ovdje se ne radi o smanjenju poreznih stopa za najbogatije, odnosno za tajkune. Oni najbogatiji, i politički i poslovno umreženi s vlastima, ionako uvijek nađu načina za izbjegavanje plaćanja poreza. Svoj prljavi novac sakrivaju u poreznim oazama po raznim otočjima, bez medijske prašine. Jako mali dio njihove imovine odlazi na isplaćivanje plaća u Hrvatskoj. Ovdje je riječ o kažnjavanju školovanih i uspješnih, više srednje klase koja je već gotovo uništena i kojoj prijeti nestanak. Upravo bi srednja klasa trebala biti pokretač gospodarskog rasta. Sadašnje stanje u kojem postoji nekoliko feudalaca bliskih vlastima koji zapošljavaju lako zamjenjive radnike za minimalac vodi nas prema standardu afričkih zemalja trećeg svijeta.

Stvorimo uvjete za ostanak uspješnih i sposobnih u Hrvatskoj

Ljudi su slobodni odseliti iz države i otići tamo gdje im je bolje. Nema tog zakona, osim prisilnog zatvaranja granica, koji bi ih mogao zadržati u zemlji u kojoj su kažnjeni jer su malo uspješniji od prosjeka. Implikacije smanjenja ovog poreza višestruko su korisne za cijelo naše društvo.

Iluzorno je misliti da visoki porez na dohodak znači i više prihode za proračun, budući da je njegova posljedica iseljavanje stanovništva na kojem bismo trebali temeljiti gospodarski rast. Posljedično su i zbog nedostatka kvalitetnog kadra prihodi proračuna niži, a jedini način da se u uvjetima visokih poreza odljev mozgova spriječi je pretvaranje Hrvatske u europsku Sjevernu Koreju, sa žičanim ogradama i mitraljeskim gnijezdima na granici. Ne postoji ništa žalosnije od države koja oružjem ne dozvoljava ljudima da isele jer takva država svoje građane smatra doslovno vlastitim robovima.

Građani kojima novac ostane u džepu, bolje će ga potrošiti od države

Ako ovaj zakon bude donesen, to znači da država ostaje bez 1,3 milijarde kuna godišnje. Sama činjenica da će država građanima ukrasti gotovo milijardu i pol kuna manje nego sada daje nam pravo da se nadamo boljoj budućnosti. Građani kojima novac ostane u džepu sigurno će ga bolje i učinkovitije koristiti nego što bi to učinile državne vlasti. I ne brinite, te novce država ionako ne bi potrošila na siromašne i bolesne, već bi osvježili vozni park, uhljebili još par prijatelja i rođaka ili pak isplatili subvencije svojim prijateljima tajkunima. Što država ima manje, to će nam svima biti bolje. Ili vi mislite da država jedva čeka da tuđim novcem baš vama pomogne?

                                                                                                       Protiv poreza           

*Stranica "Protiv poreza" inicijativa je građana koji se zalažu za smanjenje porezne presije u Hrvatskoj. Ciljevi ove inicijative su: povećanje svijesti građana o štetnosti poreza za gospodarstvo ukidanje nepotrebnih poreza i nameta, smanjenje ovlasti države i stvaranje uvjeta za gospodarski rast.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.