Porez na žene: Treba li i Hrvatska smanjiti PDV na uloške i tampone?

Screenshot: BBC

JESTE li već čuli za "porez na uloške" (eng. tampon tax)? Ako niste, riječ je o terminu koji aktivistkinje za ženska prava koriste kako bi upozorile da je porez na menstrualne proizvode rodno neravnopravan.

Takvi proizvodi, naime, nisu oslobođeni od PDV-a u desecima zemalja svijeta, dok proizvodi koji se smatraju osnovnim potrepštinama često jesu.

Međutim, kao što je ženama savršeno jasno, proizvodi za žensku higijenu poput uložaka i tampona također su osnovne životne potrepštine. Žene nemaju izbora hoće li imati mjesečni ciklus ili neće. U prosjeku će krvariti 2535 dana ili oko sedam godina života. To je naprosto biološka datost. Zbog toga se ovaj porez često naziva i "ružičastiporez" ili "porez na žene".

>> Nijemci će raspravljati o smanjenju PDV-a na uloške i tampone

Iz tog se razloga u posljednje vrijeme diljem svijeta pokreću inicijative za ukidanje ili smanjivanje PDV-a na menstrualne proizvode.

U Hrvatskoj žene plaćaju drugi najviši PDV na uloške na svijetu

A posljednja od njih pokrenuta je u Njemačkoj, gdje su internetski portal Neon i start up Einhorn (njem. Jednorog), sakupili 81.000 potpisa i predali ih Bundestagu. Njemački parlament će sada raspraviti o zahtjevu da se za menstrualne proizvode stopa PDV-a smanji s 19% na 7%, kao što je već slučaj za druge osnovne potrepštine.

"Menstruacija je neizbježna. Ulošci i tamponi nisu luksuz i ne bi kao takvi trebali biti oporezovani. Visoka stopa PDV-a ide na štetu žena koje svoje menstruacije nisu same odabrale", stoji u obrazloženju peticije koja je pokrenuta preko interneta. Inicijatore zahtjeva za smanjenjem PDV-a na tampone i uloške mora saslušati Bundestag.

U Hrvatskoj je, podsjetimo, stopa PDV-a čak 25%, uz dvije snižene stope od 5% i 13%. Po sniženoj stopi PDV-a od 5% oporezuju se, među ostalim, kruh, mlijeko, knjige, lijekovi (receptni i bezreceptni), medicinska oprema za invalide, dnevne novine i kinoulaznice. Po sniženoj stopi od 13% oporezuju se, među ostalim, dječje sjedalice za automobile, dječje pelene te dječju hranu, ulaznice za koncerte, isporuka vode i struje, ljesovi, gnojiva, sadnice - ali ne i proizvodi za mjesečnicu. 

A pošto je PDV u Hrvatskoj treći najveći na svijetu, iza Mađarske i Ujedinjenih Arapskih Emirata to znači da žene u Hrvatskoj plaćaju i treći najveći porez na higijenske proizvode za menstruaciju. Ako troše  samo 20 kuna mjesečno na uloške, što je minimum, to znači da godišnje plate 60 kuna poreza. 

Porez na uloške, tampone i slične proizvode, naravno, ne bi bio toliki problem da ih sve žene i djevojčice mogu priuštiti. Ali djevojčice koje dolaze iz siromašnih obitelji, samohrane majke, nezaposlene, one koje ovise o socijalnoj pomoći, često ih ne mogu priuštiti. Taj fenomen također ima ime - menstrualno siromaštvo (eng. period poverty). 

>> Ovo su tinejdžeri koji mijenjaju svijet

U Velikoj Britaniji mnoge učenice ne mogu priuštiti uloške

Upravo je iz tog razloga i Britanka Amika George sa 17 godina organizirala prosvjed pod sloganom Free Periods (Besplatne menstruacije) ispred Downing Streeta, s oko dvije tisuće okupljenih u crvenom. Kampanja je pokrenuta za sve siromašne djevojke koje si ne mogu priuštiti uloške i druge proizvode za menstruaciju.

Na to ju je inspirirala vijest da je humanitarna udruga koja osigurava menstrualne proizvode djevojčicama u Africi morala preusmjeriti dio svojih pošiljki u Leeds jer je potreba za njima tamo bila još veća. Pod pritiskom Amikine kampanje, britanska vlada najavila je prošlog mjeseca da će financirati takve besplatne proizvode u svim engleskim školama i na fakultetima. Vlada je zadala 2030. kao rok za iskorjenjivanje "menstrualnog siromaštva", a u sklopu ovog projekta sklopila je suradnju i s tvrtkom Procter & Gamble, vlasnikom brendova Always i Tampax.

U Velikoj Britaniji se, inače, menstrualni proizvodi oporezuju po stopi od 5%. U Francuskoj i Belgiji znosi samo 5.5%.

U SAD-u je prošlog tjedna emitiran CBS-ov dokumentarni film "Mjesečnica" (eng. "Period"), koji se bavi ovim često zanemarenim problemom.

Porez na uloške ukinut u dijelu SAD-a, Australiji, Indiji...

"Ako morate birati, hoću li kupiti hranu za moje dijete ili ću zadovoljiti svoje sanitarne potrebe, to je prilično teško i nitko to ne bi trebao iskusiti. To je ponižavajuće. Osjećate se vrlo tužno... To je situacija koja slama srce", objašnjava Nicole Johnson iz Brooklyna u New Yorku, koja je morala otići u sklonište za beskućnike 2005., zajedno sa svojih četvero djece. 16 milijuna Amerikanki bori se sa siromaštvom, a mnoge od njih ne mogu si priuštiti menstrualne proizvode.

Kalifornija je početkom ovog mjeseca najavila niz fiskalnih reformi za siromašne žene i obitelji, među kojima je uključeno i izuzeće menstrualnih proizvoda od PDV-a. Druge američke savezne države, Connecticut, Florida, Illinois i New York, već su donijele takve zakone, a u Nevadi su građani na referendumu odobrili takav prijedlog. 

U Australiji je lani također, nakon 18 godina, ukinut kontroverzni porez na sanitarne proizvode koji je uključivao tampone i uloške dok su, primjerice, kondomi i krema za sunčanje bili oslobođeni poreza. Aktivistkinje za ravnopravnost žena su proslavile taj potez australske vlade kao konačno ispravljanje nepravde. 

U Indiji je također, nakon slične kampanje, ukinuta porezna stopa od 12% za tampone i uloške. U Kanadi je ukinut još 2015., a u Irskoj su ovakvi proizvodi odavno izuzeti od poreza. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.