Pomozimo obitelji zlostavljanog dječaka iz Bjelovara

MJESEC i pol dana je prošlo otkada je u javnost izašla gruba istina o teškom zlostavljanju 13-godišnjeg dječaka Ivana Buljana od strane nekih njegovih školskih kolega. Kroz priču o malome Ivanu, učeniku Druge osnovne škole u Bjelovaru, javnost je dobila i uvid u teške uvjete u kojima njegova obitelj živi. U 12 kvadratnih metara trošne drvene kućice stisnulo se pet članova obitelji Buljan - majka, otac, mali Ivan, njegova 16-godišnja sestra i 11 godina star brat. Već tada pokrenute su neke akcije prikupljanja pomoći ovoj obitelji kako bi im se osigurala sredstva za pristojan život. No, sve dok obitelj Buljan u poluraspadujućoj kući živi bez vode, WC-a i kupaonice, teško je očekivati da će ta djeca proživjeti normalno djetinjstvo.

Plemeniti poštar odlučio im pomoći

Priča obitelji Buljan posebno je dirnula Michela Kovačića, 35-godišnjeg poštara iz Vrbovca, oca dvoje djece, koji je siromašnoj obitelji velikodušno pružio ruku pomoći. Nakon što je, kako nam je kazao, iz nepoznatih razloga ukinuta grupa potpore Ivanu Buljanu na Facebooku koja je imala preko 49.000 članova, Željko Garić iz Njemačke osnovao je novu grupu potpore obitelji Buljan preko koje obavještava članove o načinu na koji mogu financijski pomoći obitelji. Poštar Michel je postao administrator grupe i osobno se upoznao s obitelji.

"S obitelji Buljan sprijateljio sam se nakon što se saznalo o zlostavljanju malenog Ivana u školi. Vrlo brzo uvidio sam da obitelj živi u posebno teškim uvjetima u trošnoj kući bez vode, kupaonice i kuhinje. S vremenom smo postali dobri prijatelji, a posebno su se povezala moja djeca s njihovom djecom. Međutim, ono što je najvažnije za obitelj Buljan jest da se iseli iz ove drvene kuće koja prokišnjava, a to je moguće jedino ukoliko se nađe način da se dovrši gradnja kuće koju su započeli", ispričao nam je Kovačić.

Grupa podrške Ivanu Buljanu organizirala je humanitarnu akciju "Krov nad glavom" za obitelj Buljan. "Trenutno je aktivan broj 064/800 800 preko kojeg svi građani mogu sudjelovati u ovom humanitarnom projektu", kazao nam je Kovačić. "Ta nam akcija dolazi u pravo vrijeme i u pravim je rukama", kazao nam je Ivo Buljan, otac malenog Ivana. Zahvaljujući grupi potpore, mali je Ivan dobio računalo koje mu je donirao osnivač grupe, Željko Garić. Članovi grupe su obitelji Buljan kupili i perilicu, jer su dosad sve prali na ruke.

Maleni Ivan popravio ocjene u školi

Buljan ipak naglašava kako je najvažnije da je njegov sin nakon zlostavljanja od strane školskih kolega, koje je trajalo više od godinu dana, sada puno bolje. "Trenutno čekamo nalaze koji bi trebali biti gotovo sljedeći tjedan. Ivana zatim čeka još jedan pregled u Bjelovaru, no nadamo se da će sve proteći u redu. Ivan je puno bolje nego što je bio, nije više tako rastresen i bolje mu je u svakom smislu, a ocjene u školi su se popravile", ispričao nam je otac Buljan koji sada intenzivno radi, koliko mu to financije dopuštaju, na gradnji nove kuće za svoju peteročlanu obitelj. "Za sada je provedena struja do kuće, a sada bi trebalo kupiti još materijala za nastavak gradnje", kazao nam je. Skupina administratora Facebook grupe "Podrška malom Ivanu Buljanu - Ivane, ne daj se, uz tebe smo" objavila je na stranicama grupe žiro-račun na koji svatko donacijom može pomoći obitelji Buljan u gradnji njihova novog doma.

Pomoći obitelji Buljan možete pozivom na broj: 064/ 800 800 (cijena poziva s fiksnog telefona 3,69 kuna, s mobilnog telefona 4,96 kuna po pozivu) ili uplatom u kunama na žiro-račun 2330003-1000000013, s pozivom na broj 40725077001, model 07. Dobrodošle su donacije i u materijalu za gradnju kuće: šljunku, cementu i pijesku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.