Poljski šef diplomacije predložio rješenje za Krim, pa naljutio i Ukrajince i Ruse

Foto: EPA

Poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski predložio je rješenje za status Krima. Međutim, njegov prijedlog nije dobro prihvaćen u Ukrajini i Rusiji. 

Prema Sikorskom, Ukrajina i Rusija se ne mogu dogovoriti oko statusa Krima, pa je potrebna intervencija međunarodne zajednice. "Mogli bismo staviti Krim pod mandat UN-a s misijom pripreme poštenog referenduma nakon provjere tko su zakoniti stanovnici i tako dalje. Možemo odgoditi taj referendum na 20 godina", predložio je. 

Međunarodna zajednica, uključujući Poljsku, ne priznaje rusku aneksiju Krima iz 2014. Sam Sikorski potvrdio je to stajalište u veljači ove godine. Vijeće Europske unije donijelo je 17. lipnja odluku o produljenju sankcija Rusiji koje su uvedene kao odgovor na "nezakonitu aneksiju Krima i grada Sevastopolja". 

Ukrajina: Nema kompromisa. Rusija: Apsurdna ideja

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je da su kompromisi o teritorijalnom statusu Krima neprihvatljivi. Naglašeno je da teritorijalna cjelovitost Ukrajine "nikada nije bila i ne može biti predmet rasprave ili kompromisa".

Ukrajinci su naveli da očekuju potporu partnera kako bi se Rusija prisilila na povlačenje s Krima te privela pravdi zbog kršenja međunarodnog prava i počinjenih zločina. "Svi napori trebaju biti usmjereni na postizanje tih ciljeva što je prije moguće, a ne na zadovoljavanje, na ovaj ili onaj način, apetita Kremlja nauštrb interesa Ukrajine i međunarodnog prava", stoji u priopćenju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je također odbacio poljski prijedlog, nazvavši "apsurdnom" ideju da se održi "drugi referendum o statusu regije u 20 godina". "Mislimo da je ovo prilično apsurdna izjava. Ruski teritorij i ruske regije ne mogu biti predmet bilo kakve rasprave ili transfera bilo kome", rekao je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.