Poljska spremna tražiti izručenje nacista koji je dobio aplauz kanadskog parlamenta

Foto: Twitter

POLJSKI ministar obrazovanja Przemysław Czarnek izjavio je jučer da je "poduzeo korake" prema izručenju Jaroslava Hunke, 98-godišnjeg ukrajinskog nacističkog veterana kojem su kanadski parlamentarci prošlog tjedna odali počast. Tijekom posjeta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Kanadi prošlog petka, predsjednik Zastupničkog doma Anthony Rota predstavio je Hunku kao kanadsko-ukrajinskog ratnog heroja, izazvavši ovacije parlamentaraca.

Odavanje počasti rezultiralo je valom kritika od židovskih organizacija i vođa diljem svijeta. Hunka je bio pripadnik Prve ukrajinske divizije, također poznate kao 14. Waffen grenadirska divizija, koja je služila pod zapovjedništvom nacista u Drugom svjetskom ratu. 

Predsjednik Zastupničkog doma podnio ostavku

"S obzirom na skandalozne događaje u kanadskom parlamentu, koji su uključivali odavanje počasti, u nazočnosti predsjednika Zelenskog, članu zločinačke nacističke formacije, poduzeo sam korake prema mogućem izručenju ovog čovjeka Poljskoj", napisao je Czarnek na X-u, bivšem Twitteru.

U pismu poljskom Institutu za nacionalno sjećanje, tijelu koje istražuje i zločine protiv poljske nacije iz prošlosti, Czarnek je zatražio da se "hitno ispita" traži li se Hunka zbog zločina protiv Poljaka židovskog podrijetla. Dodao je kako su potencijalni "znaci takvih zločina osnova za podnošenje zahtjeva Kanadi za njegovo izručenje”.

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je medijima da je situacija "izuzetno uznemirujuća" i "duboko neugodna" za Kanadu. Rota se u međuvremenu ispričao i rekao da preuzima "punu odgovornost" za incident te dao ostavku na svoju poziciju. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.