U Ekvadoru pronašli 6 tona kokaina u pošiljci banana

Ilustracija: Shutterstock

Policijski psi su u Ekvadoru nanjušili 6.23 tone kokaina skrivene u pošiljci banana. Službenici su nakon pretrage pošiljke zaplijenili 5.630 paketa napunjenih bijelom supstancom koja je kasnije bila pozitivna na kokain. Pošiljka je bila namijenjena tržištu u Njemačkoj, rekli su dužnosnici, a njena se vrijednost procjenjuje na 224 milijuna dolara. Vlasti su uhitile petero ljudi povezanih s pokušajem krijumčarenja droge, piše BBC. 

Policija je pronašla kokain tijekom rutinske inspekcije kontejnera u luci Posorja, jugozapadno od najvećeg ekvadorskog grada Guayaquila. Krijumčari su pakete s kokainom sakrili ispod sanduka s bananama. 

Odao druge osumnjičenike

Jedan od uhićenih je predstavnik izvozne tvrtke odgovorne za pošiljku koji je kasnije službenicima dao imena četiri druga osumnjičenika. Među njima su voditelji plantaže banana u kojoj je, kako se sumnja, kokain stavljen u pošiljku, kao i vozač koji je kontejner odvezao u luku. 

Ekvador je postao glavna tranzitna zemlja za kokain proizveden u susjednom Peruu i Kolumbiji, a kriminalne skupine koriste ekvadorske luke za transport droge u Europu i SAD. Prošle su godine ekvadorske snage sigurnosti zaplijenile više od 200 tona droge, većinom kokaina. U siječnju su policajci pronašli najveću zalihu ikad zaplijenjenu u Ekvadoru - 22 tone kokaina – koja je bila zakopana na farmi svinja. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.