Policija slaže mozaik pranja 638 milijuna kuna, čini se da iza svega stoje peruanski narkokarteli

Foto: 123rf, Hina

IZNAJMLJENA rezidencija japanskog veleposlanika u zagrebačkim Remetama, iako neizravno, našla se u aferi s pranjem 638 milijuna kuna, javlja RTL. Naime, vlasnik te kuće, koja se s okućnicom proteže na više od 3.300 kvadrata je Ante Galo, jedan od 15 osumnjičenih za najveću pojedinačnu operaciju pranja novca u hrvatskoj povijesti.

Navodno je upravo Galo skupljao sav novac, svih 630 opranih milijuna kuna, koji je iz Italije stizao za nepostojeće zlato i onda ga raspoređivao ostalim.

Čini se da je u sve umiješan i peruanski narkokartel, a možda će ispitivanja, koja su upravo u tijeku, rasvijetliti priču. Navodno je policijskim istražiteljima krajem prošle godine prvi o tome progovorio Igor Mikola, koji je tada izručen iz Perua, a sada služi kaznu u Lepoglavi.

U zatvoru u Remetincu su svi osumnjičenici, nakon što su jučer uhvaćeni Antonio i Pejo Ivić na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu. Njihovi odvjetnici tumače da nisu bili u bijegu.

Oni još nisu ispitani, a upravo je njima zaplijenjeno 280.000 eura i dva kilograma zlatna koji su ukradeni iz sjedišta kriminalističke policije.

Zna se da je provalnik za krađu koristio požarne stepenice, ali ne i tko je dokaze ukrao. Sumnja se da je peruanski kartel zaprijetio hrvatskim osumnjičenicima da riješe situaciju s, doduše malim djelom, opranog novca koji bi ih mogao odati.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.