Policija objavila nove detalje o hrpi kokaina pronađenog u firmi mostovke

DUBROVAČKA policija je u subotu navečer zaplijenila 73 kilograma kokaina na području Opuzena. Uhićena su trojica muškaraca, 35-godišnjak, 41-godišnjak i 47-godišnjak, objavila je danas policija na konferenciji za medije.

Riječ je o nastavku akcije u kojoj je koncem siječnja razbijen narkolanac u Metkoviću, kojom prilikom su uhićene četiri osobe dok je petoosumnjičeni državljanin Italije od ranije bio u pritvoru. 

>U firmi jedne od osnivačica Mosta našli 100 kila kokaina, tamo je završio slučajno?

Policija je, kako su pojasnili, zatekla dvojicu kako istovaruju drogu, dok je treći čuvao stražu. 

"Pronašli smo 60 paketa droge, ukupno 72 kg i 900 grama kokaina. Protiv trojice je podnesena kaznena prijava i isti su predani pritvorskom nadzorniku i pod ingerencijom su Uskoka", rekao je voditelj Službe kriminalističke policije Zoran Tikvica. 

Voditelj Odjela za droge Hrvoje Neusidl kazao je kako se droga krijumčarila preko Luke Ploče, preko kontejnera s bananama. 

"U nekoliko mjeseci razbijene su dvije zločinačke skupine. Tijekom subote navečer u Opuzenu su zatečene tri osobe, a dvije su se nalazile u samom kontejneru. Radi se o kokainu iz Južne Amerike koji košta 100 eura ako se miješa, a on se obično miješa 1,5 do dva puta. Dakle, kilo košta  40 tisuća eura", kazao je. 

Ne postoji veza između dilera i firme bivše gradonačelnice Metkovića

Podsjetimo, kokain se nalazio u kontejneru punom banana, koji je čini se sasvim slučajno završio u prostoru jedne tvrtke, koja se među ostalim bavi uvozom banana iz Južne Amerike. Riječ je o tvrtki Frigo Bonsai, kojoj je suvlasnica bivša gradonačelnica Metkovića te jedna od osnivačica Mosta Katarina Ujdur. 

Na pitanje novinara postoji li veza, policija je odgovorila:

"Ta tvrtka i gospođa koju spominjete nemaju nikakve veze s ovim slučajem", odgovorili su.

Zaplijenjeni kokain bio je namijenjen za preprodaju na tržištu Hrvatske i EU. 

O cijelom slučaju oglasio se danas i Uskok.

Uskok je, na temelju kaznene prijave PU dubrovačko-neretvanske, donio rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana (1974., 1986., 1980.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Posao s nepoznatom osobom iz Ekvadora

Osnovano se sumnja da su se okrivljenici, 6. ožujka 2021., na području Dubrovačko-neretvanske županije, prema prethodnom planu i dogovoru povezali u zajedničko djelovanje sa za sada nepoznatom osobom iz Ekvadora s točno određenim zaduženjima i ulogama, radi nabave i kupovine najmanje 72 kg i 900 grama kokaina te njegovog krijumčarenja u Hrvatsku preko luke Ploče kao i daljnje preprodaje na području Hrvatske. 

Nakon što je nepoznata osoba pakiranja s kokainom sakrila iza metalne oplate u rashladnom dijelu kontejnera u kojem je jedno trgovačko društvo preko luke Ploče uvezlo kontejner s bananama, trojica muškaraca su se dovezli do neposredne blizine zgrade tog trgovačkog društva na području Opuzena.

Pritom je 47-godišnjak iz auta i putem radio veze nadzirao ulaz u prostor pazeći da nitko ne priđe kontejneru, dok su druga dvojica ušla u unutrašnjost kontejnera i uz pomoć bušilica odstranili iz ležišta metalni lim kako bi došli do skrivenih paketa s drogom.

Policija ih uhitila dok su pretovarivali drogu

Potom su pakete stavljali u torbe u namjeri da ih iznesu iz kontejnera i odnesu do mjesta gdje ih je čekao 47-godišnjak, u čemu su spriječeni od strane policijskih službenika koji su ih uhitili. Policijski službenici su od 35-godišnjaka oduzeli putnu torbu u kojoj se nalazilo 17 paketa s ukupno 20 kg i 750 grama kokaina, a od 41-godišnjaka putnu torbu u kojoj su se nalazila četiri paketa s ukupno 4 kg i 350 grama kokaina.

Naknadnom pretragom kontejnera pronađena je putna torba u kojoj se nalazilo još 23 pakiranja s ukupno 28 kg i 300 grama kokaina, a u prostoru rashladnog uređaja pronađeno je još 16 paketa s ukupno 19 kg i 500 grama kokaina.

Uskok je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.