Policija: Napadače na Slavonce nismo testirali ni na alkohol ni na droge

Foto: Index

NAPADAČI koji su prije tjedan dana brutalno pretukli dvojicu slavonskih sezonaca u Dubrovniku nisu testirani na alkohol ni na droge. 

Priznala je to dubrovačka policija danas u odgovoru Indexu i time potvrdila sumnje da uopće nisu provjerili jesu li trojica napadača, koji su na dubrovačkim Pilama dvojicu sezonskih radnika iz Slavonije premlatili tako da je jedan ostao bez dva zuba, bili pod utjecajem alkohola ili droga.

To je samo jedan u nizu mogućih policijskih propusta nakon brutalnog premlaćivanja. Kako smo već pisali, žrtve napada zadržane su u policiji cijelu noć i prijepodne drugog dana nakon napada. Kako su nam ispričali i pretučeni Slavonci, ali i njihov šef te još jedan dobro upućen izvor, njih je policija pritvorila, a dvojicu od trojice napadača usred noći pustila na slobodu. 

Sada je policija potvrdila da nakon napada trojicu napadača nisu čak ni alkotestirali. 

Policija: Nismo ih testirali na opijate jer njihovo ponašanje nije ukazivalo da su pod utjecajem alkohola ili droga

"Obavještavamo Vas da sudionici događaja na Pilama nisu testirani na opijate, obzirom da njihovo ponašanje nije ukazivalo na to da su pod utjecajem alkohola ili droga. Želimo napomenuti da zakon ne propisuje obvezu testiranja sudionika ovakvih događaja na opijate, kao i da rezultat testiranja ne bi utjecao na procesuiranje počinitelja", stoji u odgovoru dubrovačke policije na Indexov upit. 

Iako policija naglašava kako ne postoji zakonska obveza testiranja na opijate, riječ je o uobičajenoj praksi kod ovakvih događaja. No činjenica da nije provedeno ni alkotestiranje, a kamoli testiranje na droge, posebno je zanimljivo u svjetlu tvrdnji napadnutih Slavonaca koji su policiji posvjedočili da su napadači izgledali izbezumljeno te kazali policajcima kako im se čini da su bili pod utjecajem nečega. Da su dali takav iskaz policiji, Slavonci su potvrdili u razgovoru za Index. 

Slavonci policajcima rekli da im se čini da su napadači pod utjecajem nečega

"Taj koji je sve započeo bio je na nečemu, imao je lud pogled, bio je blijed kao krpa, ja sam naglasio to policiji, ali ne znam jesu li uopće nad njima proveli alkotest i test na droge", kazao je jedan od dvojice pretučenih Slavonaca Indexu nakon napada i boravka u policiji. 

Policija je u odgovoru Indexu također napomenula da rezultat testiranja ne bi utjecao na procesuiranja počinitelja, no baca dodatnu sumnju na puštanje napadača usred noći nakon napada. Index je u razgovoru sa Slavoncima, njihovim šefom te još jednim upućenim izvorom koji je želio ostati anoniman doznao kako su napadači oko 4:20 sati ujutro išetali iz policijske postaje, dok je desetak minuta kasnije pretučenom Slavoncu koji je ostao u policiji, dok je njegov kolega ponovno hospitaliziran, priopćeno da je uhićen.

Fotografija izlaska dvojice napadača iz prostorija policije

Do uhićenja Slavonaca je navodno došlo zbog toga što su napadači policajcima ispričali da su im mladići koje su brutalno prebili prijetili, iako su svjedokinje događaja ispričale da su dvojica sezonaca žrtve divljačkog napada te da prije napada nisu komunicirali s napadačima, nego su ih ovi samo počeli udarati.

I napadnuti i svjedokinje su ispričali da je trojac brutalno mlatio sezonce na ulici, pored restorana Orhan, odakle su navodno došli napadači, te da je jedan od napadača jednog od dvojice Slavonaca udarao u glavu konobarskom tacnom pri čemu su mu polomljeni zubi te da su sezonce i gušili. 

Fotografije ozljeda pretučenih Slavonaca

Motiv za premlaćivanje mogao biti to što napadnuti iznajmljuju kajake iako je mjesto na kojem ih iznajmljuju, kako su nam rekli svjedoci, oko 150 metara udaljeno od restorana, a postoji i više drugih iznajmljivača kajaka na istom mjestu. 

Napadnuti Slavonci i njihove kolege tvrde da napad nema nikakve veze s poslovanjem firme u kojoj rade. Kažu da se sa zaposlenicima restorana Orhan nikad nisu sukobljavali niti je za to bilo razloga.

Unutarnja kontrola provjerava postupanje dubrovačke policije

"U 4:20 ujutro pustili su dvojicu od tri napadača. Ja sam ih uslikao dok su izlazili. Deset minuta kasnije čovjeku kojeg su ti isti ljudi brutalno prebili rekli su da je uhićen. Drugi je u to vrijeme već bio u bolnici pa su njega uhitili kad je ujutro izašao iz bolnice", ispričao je za Index šef napadnutih mladića dan nakon napada. 

Dvojica napadača su, prema dostupnim informacijama, bila na slobodi sve do ranih popodnevnih sati sljedećeg dana kada su ponovno uhićeni, nakon što je priča dospjela u medije.

Kako nam je potvrđeno iz policije, zbog svega ovoga u dubrovačkoj je policiji u tijeku postupanje unutarnje kontrole koja bi trebala utvrditi što se sve događalo te noći i jutra u policiji te je li bilo povrede zakonitosti postupanja. Naposljetku su dvojica napadača prijavljena za kazneno djelo nanošenja teških tjelesnih ozljeda, a jedan tek prekršajno, a nalaz odjela za zakonitost postupanja se još čeka. 

Više je toga čudno u izostanku alkotestiranja i testiranja na droge

Osim činjenice da nad napadačima nije provedeno testiranje na alkohol i droge, pomalo čudno zvuči policijsko objašnjenje da "njihovo ponašanje nije ukazivalo na to da su bili pod utjecanjem alkohola ili droga". Čudno je i zbog toga što je riječ o prilično ustaljenoj policijskoj praksi pri obradi u policijskoj postaji čak kada je riječ o prekršajima protiv javnog reda i mira, a posebno u večernjim satima, kada se i dogodilo premlaćivanje na dubrovačkim Pilama, a posebno zbog toga što su napadnuti, kako su potvrdili Indexu, policajcima prenijeli svoje sumnje da su napadači pod utjecajem alkohola i droga. 

Službeno je policijsko objašnjenje čudno i zbog toga što su, da nema potrebe za testiranjem na alkohol i za droge, procijenili policajci koji su, prema onome što su ispričali i napadnuti Slavonci i njihov šef, imali prilično ležeran odnos s napadačima.

"Napadači su se zezali s policajcima, pušili, smijali se"

"Dok smo čekali da se policajci obrate, ta tri napadača sjedila su iza mutnog stakla, zezali se s policajcima, pušili, smijali se. U jednom sam trenutku vidio jednog od napadača kako gleda u mene i smije se", ispričao je napadnuti Slavonac.

Sve je potvrdio i vlasnik tvrtke za koju rade koji je i sam došao u policiju. "Oni su svi sjedili zajedno i zbijali šale s policajcima. Imali su vremena uskladiti priču, to je jedna perverzija", rekao je. 

Dvojicu prebijenih mladića iz Slavonije dubrovačka policija je u noći napada kaznila s po 600 kuna jer nisu produljili boravište. 

Fotografije prekršajnih naloga izdanih napadnutim Slavoncima

Osim sumnji na policijske propuste, nakon napada su se pojavile i prijetnje šefu napadnutih Slavonaca.

Prijetnje šefu napadnutih Slavonaca

Jučer je na YouTubeu objavljena snimka razgovora vlasnika tvrtke za koju su radili pretučeni Slavonci s vlasnikom restorana na otoku Mljetu. Razgovor se vodio 1. kolovoza oko 17 sati. Iz dubrovačke policije Indexu su rekli kako nisu službeno zaprimili snimku, ali da su je vidjeli te da je u tijeku kriminalističko istraživanje kako bi se utvrdilo o čemu se tu radi te je li počinjeno neko djelo. Na snimci se čuje kako šefa pretučenih sezonaca zove osoba koja se predstavlja kao rođak napadača, prijeti mu da povuče prijave jer je otac napadača moćan i ima veze. Spominje načelnike, spominje da će mu dovesti televizije, Torcidu i da se neće dobro provesti... Otvoreno mu prijeti i nudi novac.

Snimka traje 18 minuta.

"Zovem vas u vezi problema s Pilama... o problemima s vašim kajacima, dobronamjerno vas zovem da se to malo popravi...", govori na početku snimke vlasnik restorana s Mljeta koji otkriva kako mu je jedan od napadača prvi rođak.

"Prvo smo iznapadani verbalno i fizički, a onda smo tretirani kao najgori kriminalci i bačeni u zatvor"

U međuvremenu se dvojica pretučenih Slavonaca i dalje oporavljaju od brutalnog napada.

"Sve to što se dogodilo mi još uvijek ne možemo vjerovati. Mi smo prvo iznapadani verbalno i fizički, a onda smo tretirani kao najgori kriminalci i bačeni u zatvor. U to isto vrijeme čovjek koji je mog prijatelja mlatio šakama u glavu i gušio ga bio je na slobodi. Tog istog dana, koji smo mi proveli u policiji, on je popodne viđen u restoranu. Mi smo uhićeni jer su napadači rekli da smo im mi prijetili, a to je izmišljena i potpuno suluda priča. Mi nismo uputili nijedan udarac, bili smo napadnuti i porazbijani smo, mene su sad i rebra počela boljeti, ne znam što ću s tim. I nas takve isprebijane su zatvorili, a njih su pustili. U šoku smo nakon svega, to je sve što mogu reći", zaključio je napadnuti Slavonac u razgovoru za Index. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.