Policija kraj Beograda otkrila 25 tona toksičnog otpada u bačvama, spriječena ekološka katastrofa

Foto: Getty Images

SRPSKA policija i Sigurnosno-informativna agencija (BIA) otkrile su na području Obrenovca kod Beograda 25 tona toksičnog kemijskog otpada, a ministar zaštite okoliša Goran Trivan tvrdi da je spriječena ekološka katastrofa.

Kemijski otpad u 89 bačvi bio je zakopan na privatnom zemljištu čiji vlasnik je uhićen.

Dosadašnja ispitivanja pokazala su da je nađeni kemijski otpad toksičan i kancerogen, a ministar Trivan upozorio je da to nije jedini slučaj odlaganja opasnog otpada na teritoriju Srbije.

Moguća zatvorska kazna do pet godina zatvora

Trivan kaže kako je "Srbija jako zagađena zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca", a Gradski zavod za zaštitu zdravlja u Beogradu radi analizu uzoraka kako bi se utvrdilo je li kemijski otpad ušao u podzemne vode.

Rezultati analize vode iz lokalnih bunara bit će poznati za dva tjedna. "Po dosadašnjim saznanjima, jedna skupina su derivati benzola i benzena. Benzol je na listi A-1 kancerogenosti, a druga grupa su kloralni rastvarači", rekao je Ilija Bričevski iz Instituta MOL.

"Nadam se da smo spriječili katastrofu i jedva čekam da se okonča istraga i utvrdi otkud je stigao otpad", rekao  je ministar Trivan novinarima.

Za ugrožavanje okoliša, zdravlja ljudi i životinja može biti izrečena kazna do pet godina zatvora, a u slučaju posljedica to kazneno djelo može biti i prekvalificirano.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.