Policija: Gudurić će biti izručen Hrvatskoj idućih dana, ali postupak izručenja je tajan!

BOJAN GUDURIĆ bit će izručen Hrvatskoj, stoji u priopćenju koje smo dobili od Ministarstva pravde BiH. "Sud Bosne i Hercegovine je utvrdio da su ispunjene sve zakonske pretpostavke za izručenje Bojana Gudurića pravosudnim tijelima Republike Hrvatske te da su ispunjene i zakonske pretpostavke za izručenje Bojana Gudurića pravosudnim tijelima Republike Srbije", piše u priopćenju.

Hrvatska je zatražila njegovo izručenje 2. veljače, a Srbija 4. veljače, navodi se u priopćenju. Nakon što je sud utvrdio da Gudurić može biti izručen i Hrvatskoj i Srbiji, ministar Čolak je morao odlučiti kojoj će državi biti izručen optuženik za ubojstvo Pukanića i Franjića. Sukladno zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim djelima, ministar je donio rješenje prema kojemu dopušta izručenje Gudurića Hrvatskoj. "Kada izručenje neke osobe traži više država, pri donošenju odluke uzimaju se u obzir sve okolnosti, a prije svega težina kaznenih djela, mjesto izvršenja djela, redoslijed podnošenja zahtjeva, državljanstvo osobe čije se izručenje traži, mogućnost bolje socijalne rehabilitacije te mogućnost izručenja trećoj državi", pojašnjava se u priopćenju.

Uzevši u obzir da je za kazneno djelo zbog kojega Hrvatska traži Gudurićevo izručenje propisana teža kazna nego kazna izrečena u Srbiji te da je Hrvatska ranije zatražila njegovo izručenje, kao i činjenicu da postoji mogućnost Gudurićeva daljnjeg izručivanja Srbiji, ministar pravde BiH donio je rješenje o izručenju Gudurića Hrvatskoj, a ne Srbiji.

Realizaciju izručenja izvršit će pripadnici Granične policije BiH po prethodnom dogovoru nadležnih službi, Interpola Sarajevo i Interpola Zagreb.

Izručenje možda već sutra!

Kako nam je kazao jedan od njegovih odvjetnika, Slavko Ašćerić, službeno još ništa nisu dobili o izručenju Gudurića. Dodaje kako su takvu odluku i očekivali te da bi Gudurić mogao biti već sutra izručen Hrvatskoj. Krunoslav Borovec kazao je za Index da policija očekuje službenu obavijest od Ministarstva pravosuđa te da su spremni na Gudurićev dolazak kad god se dogodi.

Podsjetimo,  Gudurić se 1. veljače sam predao Centru javne sigurnosti u Zenici i od tada je u ekstradicijskom pritvoru koji mu je jučer produžen. Zahtjev za Gudurićevo izručenje tada su podnijele i Hrvatska i Srbija, jer je Hrvatska za njim raspisala tjeralicu zbog ubojstva Pukanića, a Srbija zbog izvršenja zatvorske kazne od četiri godine zbog više kaznenih djela za koja je osuđen.

Postupak izručenja je tajan

"Obavještavamo Vas kako smo danas, 24. veljače 2010. godine u 13 sati zaprimili obavijest Interpola Sarajevo, kao i Rješenje Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine o izručenju Bojana Gudurića Republici Hrvatskoj. Obzirom na pozitivno Rješenje, u tijeku su dogovori o terminu i načinu izručenja Bojana Gudurića Republici Hrvatskoj", priopćeno je iz Ravnateljstva policije.  

"Napominjemo također kako je postupak izručenja tajan te u tom smislu ne možemo govoriti o terminu, mjestu i drugim detaljima vezanim uz izručenje, ali očekujemo da će ono biti obavljeno u narednih nekoliko dana", navodi se u priopćenju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.