Policija ga prijavila za 26 milijuna kuna štete, sud jedva osudio za 100 tisuća kuna

Foto: Google street view

RODOLJUBA NAJEVA, bivšeg direktora Koteksa, 2005. godine splitska je policija prijavila za niz kaznenih djela i 26 milijuna kuna štete. Postupak je nedavno pravomoćno okončan, Najev je osuđen na uvjetnu kaznu za nepunih 100 tisuća kuna štete, i to u njegovoj tvrtki Podgora tours. Uz Rodoljuba je na uvjetnu kaznu osuđena i njegova supruga Desa, direktorica Podgore tours, i to zbog toga što je suprugu prodala Audi A6 po knjigovodstvenoj cijeni od 55 tisuća, a ne tržišnoj, koja je iznosila otprilike 100 tisuća kuna više.

Tako je završio u svoje doba vrlo razvikani slučaj Koteks. Uz Najeva 2005. godine prijavljeno je još 10 osoba, a među njima se našao (ni kriv, ni dužan) i Željko Kerum, kojeg su sumnjičili da je dobio trgovinu u Koteksu dva milijuna kuna ispod cijene. Kerum je koju godinu kasnije postao vlasnik Koteksa, a inkriminacije protiv njega ubrzo su odbačene.

Kako su se u policiji tako preračunali?

Najeva su, pak, sumnjičili da je prodavao nekretnine Koteksa bez odobrenja Nadzornog odbora po vrijednosti manjoj od tržišne. Veći dio toga nikada nije optužen. I od onoga što je optuženo, nije previše ostalo. U postupku su ostali samo supružnici Najev, sud ih je dvaput oslobađao, no Vrhovni sud nije bio spreman potvrditi takvu presudu. U travnju 2015. godine, dakle, točno 10 godina od policijske prijave sa štetom od 26 milijuna kuna, sudac Damir Romac osudio je Rodoljuba i Desu Najev na 10 mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od tri godine, što je i potvrđeno na Vrhovnom sudu potkraj prošle godine.

Sada bi svakako valjalo postaviti pokoje pitanje inspektorima Gospodarskog odjela splitske PU, koji su sastavili tu prijavu iz 2005. godine. Kako je moguće da su se za toliko preračunali? 

Očekivani rasplet

Bolje poznavatelje prilika u Splitu, policiji i Državnom odvjetništvu ovakav rasplet nije iznenadio.

Prije Najeva na meti policije našao se njegov prethodnik Siniša Poljak, za vrijeme Ive Sanadera organizacijski tajnik HDZ-a. Prijavio ga je Najev koji je na čelo Koteksa došao za vrijeme Vlade Ivice Račana. Državno odvjetništvo tražilo je od suda da se Poljak i još niz osoba istraži, no prije negoli je sud donio odluku hoće li povesti istragu, po nalogu glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, istražni zahtjev je povučen, a o čemu je Index već pisao. Sve se zbivalo u vrijeme preuzimanja vlasti početkom 2004. godine. Poljak je kasnije došao u središte pozornosti kada je u splitskom škveru izbila afera Wessels. Sanader ga je brzopotezno smijenio iz Nadzornog odbora Brodosplita, ali ga je ostavio u brojnim drugim odborima državnih tvrtki. Poljak je na suđenju dao iskaz kao svjedok. Sve je iznenadio kada je rekao da se politikom nikada nije bavio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.