Policajci u fušu zaustavljali aute da bi uzimali mito pa naletjeli na šefove Uskoka

Ilustracija: Hrvoje Jelavić/Pixsell

USKOK je prije dva dana objavio kako je podigao optužnicu protiv dvojice policajaca koji su, kako piše u optužnici, 30. kolovoza prošle godine koristili ovlasti prometnih policajaca da bi ostvarili materijalnu korist.

Naime, oni su neovlašteno napustili područje PP Jastrebarsko na kojem su bili raspoređeni, a potom su u prvoj postaji prometne policije PU zagrebačke službeno vozilo s oznakama policije, koje je toga dana za obavljanje službe zadužio drugookrivljeni, zamijenili službenim vozilom bez vidljivih policijskih oznaka koje je u zaduženju imao prvookrivljeni te su se njime odvezli na državnu cestu D-10 na kojoj se u to vrijeme kroz službene evidencije zaduženja nisu mogli locirati.  

Zatim su na navedenoj cesti, kod izlaza za Vrbovec, u namjeri da se nepripadno materijalno okoriste naplatom novca od sudionika u prometu po osnovi počinjenih prekršaja, zaustavljali vozila.

Među njima je bilo i službeno vozilo kojim se koristi Uskok te su od vozačice Uskoka zatražili prometnu i vozačku dozvolu i priopćili joj da je vozilom upravljala brzinom većom od dozvoljene.

Međutim, kad su utvrdili da su zaustavili službeno vozilo Uskoka te da se u vozilu nalaze državnoodvjetnički dužnosnici, nisu od nje zatražili plaćanje navodnog prekršaja, već su zatražili broj njenog mobilnog telefona poručivši joj da će je kontaktirati, nakon čega su se udaljili s mjesta događaja. Prilikom navodnog službenog postupanja vozačici nisu izdali dokument o počinjenom prekršaju niti su isti stvarno utvrdili.

Djelatnici Uskoka posumnjali su u njihovo postupanje pa obavijestili policiju.

Zašto su se uspaničili?

Danas je N1 Televizija objavila kako su policajci zaustavili tadašnju v.d. ravnateljicu Uskoka Željku Mostečak s kojom je u autu bio kao suvozač današnji ravnatelj Uskoka Sven Mišković.

Kada su policajci vidjeli o kome se radi, uspaničili su se i imali neuobičajenu reakciju, što je izazvalo sumnju kod Uskokovih šefova koji su, nakon što su ih policajci pustili iako su počinili prekršaj jer su vozili prebrzo, obavijestili o svemu policiju.

Što ako posumnjate da vas nisu zaustavili pravi policajci?

"Sukladno odredbama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima (NN 76/09, 92/14, 70/19) između ostalog je propisano da je, ako je to moguće, prije početka primjene policijskih ovlasti policijski službenik dužan predstaviti se pokazivanjem službene značke i službene iskaznice.

Ako građani prilikom postupanja policije posumnjaju da se ne radi o policijskom službeniku, već osobi koja se lažno predstavlja kao policijski službenik, trebaju zatražiti njihov broj značke i navedeno provjeriti pozivom na 192", rekli su za N1 iz MUP-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.