Policajac s 0.57 promila službenim vozilom izazvao nesreću. Nije udaljen iz službe

Foto: Matija Habljak/PIXSELL/Ilustracija

PROTIV policajca koji je prije četiri mjeseca pijan službenim vozilom izazvao nesreću u Požegi, prema navodima Policijske postaje, pokrenut je prekršajni i disciplinski postupak. Prema izvješću, 26-godišnji policajac jurio je cestom te se nije uspio zaustaviti prilikom skretanja udesno. Proklizio je kroz središnju prometnu traku i u kočenju prednjim dijelom vozila naletio na prednji lijevi bočni dio osobnog automobila kojim je upravljao 19-godišnji vozač.

Policajac iz Požege s 0.57 promila slupao službeni auto. Udario je auto 19-godišnjaka

"Protiv policijskog službenika koji obnaša službu u Policijskoj postaji Požega poduzete su mjere u cilju procesuiranja odgovornosti za prometne prekršaje te disciplinski postupak zbog teže povrede službene dužnosti i radi utvrđivanja njegove materijalne odgovornosti, koji su u tijeku", kazali su nam iz požeške policije.

Nije udaljen iz službe 

Nakon nesreće u prosincu utvrđena mu je prisutnost alkohola u organizmu u koncentraciji od 0.57 promila te je uz prekršajni nalog zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama pokrenut i disciplinski postupak. Nakon izazivanja prometne nesreće zbog neprilagođene brzine i alkohola, policajac nije udaljen s radnog mjesta.

"Obavještavamo Vas da policijski službenik nije udaljen iz službe, dok je disciplinski postupak protiv istog još uvijek u tijeku te će se po okončanju postupka donijeti odluka o odgovornosti policijskog službenika, sukladno odredbama Zakona o policiji."

Postupak zbog povrede službene dužnosti provodi se na temelju odredbi Zakona o policiji čl. 100 i Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti policijski službenika. Prema Pravilniku, policijski službenik ne može se smatrati odgovornim za povredu službene dužnosti dok se izvršnim rješenjem u disciplinskom postupku ne utvrdi njegova odgovornost.

No, zakonom je omogućeno nadležnom tijelu da policajca udalji iz službe, pa čak i prije pokretanja disciplinskog postupka kada je u pitanju teška povreda službene dužnosti kao u slučaju požeškog 26-godišnjeg policajca.

"Policijski službenik se može udaljiti iz službe i ako je protiv njega pokrenut kazneni postupak ili postupak zbog teže povrede službene dužnosti, a povreda je takve prirode da bi ostanak u službi, dok traje postupak, mogao štetiti interesima službe.

Ministar ili nadležni rukovoditelj može udaljiti iz službe policijskog službenika i prije nego što je protiv njega pokrenut disciplinski postupak, pod uvjetom iz stavka 2. ovog članka, u kojem slučaju se u roku od 8 dana od dana udaljenja mora pokrenuti disciplinski postupak", stoji u Zakonu o policiji.

Kazne za teže povrede službene dužnosti

Za teže povrede službene dužnosti mogu se izreći sljedeće kazne:

"Novčana kazna u mjesečnom iznosu do 20 % od posljednje plaće koja mu je isplaćena za puni mjesec proveden na radu na vrijeme od 1 do 6 mjeseci, zaustavljanje promicanja u zvanju od 2 do 4 godine, zaustavljanje napredovanja u službi u trajanju od 2 do 4 godine, premještaj na drugo radno mjesto iste ili niže složenosti poslova istog stupa obrazovanja te uvjetna kazna prestanka državne službe ili prestanak državne službe", propisano je zakonom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.