Pokrenuta peticija za smjenom Zlatka Viteza: Uvrijedio je sve oboljele od epilepsije

Foto: Hina

PRIJE nekoliko dana glumica i ravnateljica kazališta Mala Scena Vitomira Lončar zatražila je od zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da smijeni Zlatka Viteza s mjesta svoga savjetnika za kulturu zbog Vitezovog "uvredljivog i diskriminirajućeg komentiranja njezinog bolovanja od epilepsije, kao i svih koji boluju od te bolesti".

On je, naime, na adresu Male scene poslao uvredljivi mail.

"Draga Bucka, najiskrenije Te savjetujem, kada imaš epileptične napade, okani se pisanja svojih kolumni, jer Ti to još više ugrožava zdravlje", stoji u mailu kojeg potpisuje "Zabrinuti Zlatek".

Pokrenuta peticija: "Uvrijedio je sve oboljele"

Lončar je odmah osudila uvredljiv mail, a na internetu je pokrenuta peticija o smjeni bivšeg ministra koji je sada savjetnik za kulturu u Zagrebu.

Iza peticije stoji majka jednog epileptičara koja je zgrožena ovakvim uvredljivim i diskriminirajućim ponašanjem kulturnog djelatnika.

"U Americi se tijekom mjeseca studenog obilježava Nacionalni mjesec podizanja svijesti o epilepsiji, koji se zahvaljujući društvenim mrežama obilježava i na svjetskoj razini", počinje svoj uvod u anketu Javorka Jović iz Slavonskog Broda.

"U istom mjesecu u Republici Hrvatskoj, bivši ministar kulture, bivši saborski zastupnik, ravnatelj glumačke družine i savjetnik za kulturu Grada Zagreba putem elektroničke pošte šalje Vitomiri Lončar poruku sljedećeg sadržaja:

"Draga Bucka, najiskrenije Te savjetujem, kada imaš epileptične napade, okani se pisanja svojih kolumni, jer Ti to još više ugrožava zdravlje. Zabrinuti Zlatek".


Zlatko Vitez nakon ovog sramotnog sadržaja kojim stigmatizira osobe oboljele od epilepsije, nije osjetio potrebu ispričati se za isto, što je vidljivo u njegovim javnim istupima u kojima izražava da ne vidi potrebu niti za svojom ostavkom niti za isprikom.

Ovim svojim sadržajem, Zlatko Vitez je  poslao uznemirujuću poruku oboljelima od epilepsije i članovima njihovih obitelji. Poruku da se u svakom trenutku osobu oboljelu od epilepsije može poniziti pozivanjem na njihovu dijagnozu.

Poruku da osobe na javnim funkcijama (saborski zastupnik, ministar, savjetnik za kulturu...) mogu bez posljedica i bez srama, vrijeđati ljude na najniži mogući način.

Ja sam majka djeteta oboljelog od epilepsije. Mene je Zlatko Vitez uvrijedio ovom porukom.

Uvrijedio je mog sina, njegovog prijatelja, sve oboljele od epielpsije i sve roditelje koji svakodnevno svojom borbom, nastoje podignuti svijest o epilepsiji kako osobe s epilepsijom ne bi bile stigmatizirane u društvu.

U isto vrijeme kada u Hrvatskoj imamo Nacionalni dan oboljelih od epilepsije, imamo i osobu na javnoj funkciji koja bez posljedica stigmatizira oboljele.

Kako Zlatko Vitez sam ne osjeća potrebu niti za ostavkom niti za isprikom, netko mora umjesto njega donijeti odluku za smjenom na mjesto savjetnika za kulturu Grada Zagreba.

U nedostatku kulture ponašanja i prihvaćanja različitosti Zlatka Viteza, peticija postaje jedini korektiv njegova ponašanja.

Molim Vas, pružite podršku svojim potpisom meni kao roditelju djeteta oboljelog od epilepsije, mome sinu, osobama oboljelima od epilepsije kao i svima onima, koji u ovome trenutku osjećaju sram zbog Zlatka Viteza", stoji u uvodu peticije.

Javio se s novom izjavom

Vitez se, prenosi Vitomira Lončar na svom Facebook profilu, danas javio s novom izjavom.

"Dragi prijatelji, danas Zlatko Vitez dolazi s novom izjavom: "Ja sam, recimo, dijabetičar. I kad imam napade hipoglikemije, što je jako grda stvar, legnem dva dana i ne maltretiram, ali ona očito kad ima te svoje probleme, piše. E, pa to sam joj htio reći, kad imaš tu situaciju, onda se smiri malo ili me nazovi pa me pitaj." Ne mogu vjerovati da je moguće ovako nešto čitati u javnom prostoru", stoji u statusu Vitomire Lončar u kojem poziva ljude da potpišu spomenutu peticiju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.