Pokrenuta istraga protiv važnog njemačkog kardinala. Lagao je o zlostavljanju?

Foto: EPA

NJEMAČKI tužitelji pokrenuli su istragu o tome je li kardinal Rainer Maria Woelki, jedan od najviše pozicioniranih svećenika u njemačkoj Katoličkoj crkvi, ranije ove godine lažno svjedočio o zlostavljanju koje je počinio sada već mrtvi svećenik. Woelki je tijekom svjedočenja u kolovozu zanijekao da je imao ranija saznanja o zlostavljanju koje je izvršio svećenik Winfried Pilz, koji je preminuo 2019. godine. 

Sumnje o lažnom svjedočenju pojavile su se tijekom zajedničke istrage njemačkog javnog radija i časopisa "Christian and World", koji su pronašli dokument u kojem je osoba koja je upoznata sa zlostavljanjima pozvana da izvijesti Woelkija o njima u svibnju. Woelki je rekao da je za njih prvi put doznao u lipnju, piše Reuters.

Kelnski nadbiskup potvrdio je da su obaviješteni o pokretanju istrage. "Ovaj ponovni pokušaj da se kardinala Rainera Mariju Woelkija optuži za lažno svjedočenje je neutemeljen", stoji u priopćenju nadbiskupije te se dodaje da čak i ako je netko došao u nadbiskupiju s popisom imena zlostavljanih osoba, nema jamstva da ga je kardinal vidio.

Inače, Woelki je suspendiran još krajem prošle godine kada je upućen na "duhovno promišljanje" zbog neuspješnog suočavanja sa slučajevima zlostavljanja. Ranije ove godine ponudio je ostavku papi Franji, ali Vatikan još uvijek nije o tome donio odluku.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.