Pokrenuta istraga protiv majke dječaka ubojice iz Beograda. Prijeti joj zatvor

Foto: Telegraf, Nova.rs

PROTIV M.K., majke dječaka Koste K. koji je ubio devetero svojih vršnjaka i čuvara škole "Vladimir Ribnikar" u Beogradu, jučer je pokrenuta istraga zbog sumnje da je dječaka prije zločina zanemarivala. Ako se dokaže da je počinila ovo kazneno djelo, prijeti joj zatvorska kazna do tri godine, piše Blic.

Prvo osnovno javno tužiteljstvo u Beogradu priopćilo je da je policiji naloženo prikupljanje informacija o majci dječaka. Kako se navodi u priopćenju, u narednim danima bit će ispitana osumnjičena M.K., a policija bi trebala obaviti razgovor s pedagoginjom i psihologinjom zaposlenom u školi "Vladimir Ribnikar", kao i poduzeti sve ostale mjere i radnje koje su potrebne radi potpunog utvrđivanja činjeničnog stanja.

Također, Gradskom centru za socijalni rad naloženo je da izvrši dijagnostičku procjenu funkcioniranja obitelji dječaka ubojice i podnese izvješće tužiteljstvu, kao i da utvrdi je li navedena obitelj ranije bila u evidenciji tog tijela.

Prijeti joj tri godine zatvora

Odvjetnik Radomir Munižaba za Blic objašnjava o čemu će ovisiti visina kazne za majku Koste K. ako se dokaže da je počinila navedeno djelo.

"Ako se dokaže da je majka počinila kazneno djelo zapuštanja i zlostavljanja maloljetne osobe, može joj se izreći kazna zatvora do tri godine. Radnja osnovnog oblika je grubo zanemarivanje dužnosti čuvanja i odgoja maloljetnika, a to se prije svega odnosi na omogućavanje uvjeta za razvoj maloljetnika kao osobe", kaže Munižaba.

Prema riječima Munižabe, ako je majka dječaka ubojice ispunjavala sljedeće uvjete - sprječavanje devijantnog ponašanja, obrazovanje i prihvaćanje moralnih i društvenih normi, neće biti kazneno odgovorna.

Tužiteljstvo poslalo zahtjeve

Što će biti s majkom Koste K., znat će se nakon što policija Tužiteljstvu dostavi sve potrebne informacije. "Nakon što Tužiteljstvu budu dostavljena izvješća Policijske uprave za grad Beograd i Gradskog centra za socijalni rad, javnost će bez odlaganja biti obaviještena o daljnjem tijeku postupka i donesenim odlukama", priopćilo je Prvo osnovno tužiteljstvo. 

Ocu prijeti 12 godina zatvora

Nedugo nakon zločina dječakov otac Vladimir K. uhićen je i optužen za "teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti". Prema riječima odvjetnika Nikole Ristovića, maksimalna kazna za ovo djelo je 12 godina zatvora.

"Ako je došlo do teške tjelesne ozljede osobe ili materijalne štete velikih razmjera, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do osam godina. No, ako je nastupila smrt jedne ili više osoba, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od dvije do 12 godina", kaže Ristović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.