Pokrenuta akcija pomoći izbjeglicama iz Zagreba, cilj je skupiti 120.000 kuna

Foto: FAH

UDRUGA Are You Syrious? i zaklada Solidarna predstavile su danas kampanju za prikupljanje hitne jednokratne pomoći izbjeglicama u Hrvatskoj koji su pogođeni društveno-ekonomskom situacijom izazvanom koronavirusom i potresom u Zagrebu.

Mnogi izbjeglice u Zagrebu ostali su bez posla, prijeti im razdvajanje obitelji

"Uz brojne probleme s kojima ionako teško žive u stranoj zemlji, izbjeglicama je pandemija covida-19 prelila čašu jer su mnogi zbog nje ostali bez posla i sada im prijeti beskućništvo i razdvajanje od djece. Riječ je o 40-ak kućanstava u kojima živi 65 odraslih osoba i 45 djece", navodi se u priopćenju udruga.

Među tim kućanstvima ima, kažu, kako onih s malom djecom tako i samačkih, koja se na svojem putu u integraciji u hrvatsko društvo susreću s mnogim preprekama te koja su sada dodatno, kao i brojni građani, u velikim problemima.

Cilj je prikupiti 120.000 kuna

"Danas pokrećemo fond za hitnu podršku izbjeglicama u Hrvatskoj kojima zbog pandemije, te posljedičnog gubitka posla, prijeti opasnost od beskućništva, gladi i razdvajanja od njihove djece", navode udruge. 

Cilj je prikupiti 120.000 kuna, koji će te troškove pokriti za 40 kućanstava. Voditeljica zaklade Solidarna Marina Škrabalo poručila je kako je cilj akcije prikupiti sredstva kako bi se najugroženijima privremeno pomoglo pokrivanjem jedne stanarine te nabavkom hrane i nužnih potrepština.

"Paralelno s kampanjom izbjeglicama se aktivno pruža podrška pri pronalasku novog posla, jer je to jedini način da se njihov trenutni problem dugoročno riješi", navodi se.

Mnogi su izbjeglice zbog gospodarske krize bili prvi na listi za otkaz

Udruge podsjećaju da su mnogi izbjeglice zbog gospodarske krize bili prvi na listi za otkaz na ionako minimalno plaćenom radnome mjestu, jedinom koje su zbog nepoznavanja jezika mogli pronaći, premda među njima ima visokoobrazovanih, koji su u svojim državama bili odvjetnici, inženjeri ili sveučilišne profesorice.

Iz udruge su apelirali na sve građane da onima u nevolji pomognu da stanu na noge te da ne izgube i svoj drugi dom. Dodatne informacije o tome kako se može donirati mogu se pronaći na stranici udruge.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.