Pokreće se istraga protiv Srbina zbog ratnog zločina nad Hrvatima kod Drniša

Foto: Hina/EPA

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv državljanina Republike Srbije (72) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, objavljeno je na stranicama ŽDO-a.

Kako se navodi, osnovano se sumnja da je okrivljenik od prosinca 1992. do srpnja 1993. na širem području privremeno okupiranoga Drniša, Ružića i Promine, kao zapovjednik brigade vojske tzv. Republike Srpske Krajine, znajući da njegovi podređeni preostale Hrvate na okupiranom području sustavno ubijaju, tuku, zlostavljaju, muče, žene siluju, stambene i gospodarske objekte te katoličke vjerske objekte ruše, miniraju i pale te na druge načine uništavaju, nije poduzimao potrebne radnje da ih u tome spriječi.

Mogao je spriječiti svoje vojnike u ubojstvima i mučenju Hrvata, ali nije

"Okrivljenik je mogao i bio dužan takve nezakonite radnje svojih podređenih spriječiti, ali nije poduzeo potrebne mjere i radnje" kako bi to učinio, navodi se u rješenju o provođenju istrage. Dodaje se da su pripadnici njegove brigade bili ohrabreni takvim njegovim držanjem i ponašanjem te su nastavili činiti ratne zločine. Nakon što su 3. veljače 1993. oko 19 sati u prominskim Bogatićima, u zaseoku Popovićima, zarobili dvojicu hrvatskih branitelja, zaposlenika policije, osnovano se sumnja da su ih zlostavljali, tukli nogama, kundacima i drugim predmetima te da su ih na kraju ubili iz vatrenog oružja.

Protiv okrivljenika ŽDO je već, u drugom kaznenom predmetu, zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civila odredio istražni zatvor s obzirom na to da je u bijegu te zbog posebno teških okolnosti u kojima je počinjeno kazneno djelo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.