Pogledajte orkansko jugo u Zadru i Rijeci, na snazi crveni alarm za cijeli Jadran

Foto: Čitatelj Indexa

U VEĆEM djelu Europe posljednjih dana djeluje ciklona Bella koja je došla i do Jadrana. Jugo je u stalnom jačanju te je iza 12 sati u Splitu doseglo olujni prosjek.

Najjači udari juga u Splitu dosežu 90 kilometara na sat. Pravo jačanje juga očekuje se tijekom večeri, a vrhunac vjetra može se očekivati oko 21 sat.

FOTO Olujno nevrijeme potpuno uništilo dubrovačku plažu, šteta je ogromna

DHMZ izdao je crveno upozorenje za područje Kvarnera i Dalmacije te narančasto upozorenje za područje Istre.

"Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom", upozorili su.

Pogledajte kako je jugo nosilo trajekt u Zadru. Udario je u obalu i jedva pristao

Na zadarskom području jugo je zaustavilo trajekte i brodove koji plove prema otocima. Trajekt koji je stigao iz Preka pri uplovljavanju u luku Gaženicu, umalo se nasukao. Posada je ipak uspjela izbjeći havariju.

Olujno jugo u Zadru

Jugo stvara sve veće valove te su brojne trajektne, katamaranske i brodske linije u prekidu. HAK u 13 sati javlja kako su prekidu trajektne linije: Porozina-Brestova, Lopar-Valbiska, Zadar-Brbinj, Šibenik-Kaprije-Žirje, Split-Vela Luka-Ubli, Sumartin-Makarska, Sućuraj-Drvenik, Split-Vis, Soline-Drvenik M.-Drvenik V., Sobra-Prapratno i Dubrovnik-Lopud-Suđurađ

katamaranske linije: Dubrovnik-Šipanska Luka-Sobra, Korčula-Hvar-Split, Split-Bol-Ubli, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Milna-Rogač-Split, Split-Vis, Split-Bol-Jelsa, Šibenik-Kaprije-Žirje, Zadar-Premuda-Silba-Olib, Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac- Božava-Brbinj, Rijeka-Rab-Novalja i Mali Lošinj-Cres-Rijeka

brodske linije: Mali Lošinj-Unije-Susak, Zadar-Preko, Zadar-Sali-Zaglav-Zadar, Vrgada-Pakoštane-Biograd.

Orkansko jugo oborilo stablo i električni stup u Zadru

Zadar

 

Zadarsko okružje:

trajektna linija 433 Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Molat u prekidu. Linija će se obaviti 29. 12. 2020. po rasporedu za ponedjeljak.

trajektna linija 401 Zadar-Ist-Olib-Silba-Premuda u prekidu. Linija će se obaviti 29. 12. 2020. po rasporedu za ponedjeljak.

Šibensko okružje:

Brodska linija 505 Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice od 13:30 bez pristajanja u luke Prvić Luka, Šepurine i Vodice.

Veliki valovi na moru pred Kantridom i Pećinama zbog olujnog juga

 

Snažno nevrijeme praćeno jugom i obilnom kišom obrušilo se i na Kvarner. Šetnice uz more su na mnogim mjestima praktično nedostupne jer vjetar i veliki valovi poplavljuju obalu. Takva je situacija i na moru pred Kantridom i Pećinama.

Jugo potopilo jedrilicu u Lovranu

Na području Istre je vrlo jako i olujno jugo, a poslijepodne se očekuje jugozapadni vjetar. Najjači udari vjetra od 75 do 110 km/h.

VIDEO Oluja u Dalmaciji, ljudi na Korčuli spašavali brod, valovi ga nabijali na zid

Štete se zbrajaju i u Dubrovniku, gdje je olujno nevrijeme popraćeno velikim valovima, snažnim vjetrom i pljuskovima raznijelo betonsku rivu i plažu ispred hotela President.

Izbijeno je i potpuno uništeno drveno tlo terase kafića, metalnu i zašarafljenu osmatračnicu vjetar je iščupao i bacio u more, a voda je ušla i u prostorije ronilačkog kluba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.