Pogledajte kako zastupnici Europskog parlamenta varaju na dnevnicama

"JESTE li se vi to samo došli prijaviti kako biste uzeli novac?", upitao je reporter RTL-a Thomas Meier jednog eurozastupnika koji je se užurbano kretao prema izlazu zgrade Europskog parlamenta. "To se vas ne tiče", odbrusio mu je uvaženi europarlamentarac i otišao. Bilo je 6,45 sati ujutro.

I ne biste vjerovali, ali to je jedan od uljudnijih odgovora koji je novinar Thomas Meier dobio od europarlamentaraca dok je radio reportažu čiji je cilj bio istražiti varaju li ionako vrlo dobro plaćeni zastupnici Europskog parlamenta na dnevnicama. A odgovor je potvrdan.

Eurozastupnici najbolje plaćeni političari na svijetu


Da političari svugdje na svijetu pokušavaju u džep spremiti što više novaca bez odgovornog obavljanja dužnosti, to i nije neka tajna, ali treba uzeti u obzir da su zastupnici u Europskom parlamentu možda i najbolje plaćeni profesionalni političari na svijetu. Osnovica njihove plaće, bez obzira na to pojavili se ili na u parlamentu, iznosi 7339 eura. Kao dodatak, predstavnici zemalja dobivaju i dodatnu, neoporezivu naknadu od 3980 eura. I kao da to nije dosta, lijepi se novci mogu "natući" i na dnevnicama, jer zastupnici za svaki dan proveden na poslu dobivaju dodatnih 284 eura.

Prosječan zastupnik u Parlamentu provede 12 radnih dana, što znači da njegova mjesečna plaća iznosi nešto manje od 15.000 eura. Takvu plaću nema ni njemačka kancelarka Angela Merkel. Međutim, kada se eurozastupnike pozove da stave karte na stol i izađu u javnost s tim ciframa, počnu se dešavati vrlo ružne stvari.

Meier izbačen nakon što je dirnuo u "osinje gnijezdo"

To je na svojoj koži najbolje osjetio RTL-ov reporter Meier, koji se usudio dirnuti u "osinje gnijezdo", zbog čega su ga pokupili pripadnici osiguranja Europarlamenta, zabranili mu snimanje i izbacili iz zgrade. A izbacivače je predvodio glavni tajnik Europskog parlamenta Harald Romer. Nije pomoglo to što je Meier imao sve valjane dozvole i postavljao legitimna pitanja. Naime, Meier je u samo nekoliko minuta uspio "uhvatiti" nekoliko zastupnika koji su se u petak ujutro došli samo prijaviti, pokupiti svoju dnevnicu, i onda nestati u nepoznatom smjeru.

Zastupnici se u bijegu od kamera zabijali u zidove

Zastupnica iz Irske, Kathy Sinnott, upozorila je Meiera da će ga tužiti ukoliko objavi nešto loše o njoj, pravdajući se da je odradila noćnu smjenu u Parlamentu. Iako se čini čudnim, Sinnott je bila jedna od "pristojnijih" eurozastupnika. Drugi su se, kada bi ugledali kameru i novinara, okrenuli na mjestu i potrčali prema dizalu s kojim su došli zabijajući se pritom u zidove hodnika. Uostalom, pogledajte i sami kako je to izgledalo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.