Pogledajte kako su Rusi zaobišli zabranu prosvjeda za uhićenog novinara

Screenshot: Facebook/Protiv novog mandata gradonačelnika Sobjanina

BROJNI ruski novinari, aktivisti, umjetnici i obični građani proteklih su dana jasno i glasno stali u obranu cijenjenog istraživačkog novinara Ivana Golunova, koji je prošlog četvrtka uhićen u Moskvi pod sumnjivim okolnostima.

A budući da im ruske vlasti, koje i inače sustavno guše pravo na okupljanje, političko organiziranje i izražavanje, nisu dozvolile prosvjed, prosvjednici su se dosjetili kako mogu demonstrirati i bez dozvole.

Kao što se vidi na snimkama iz Moskve ovog vikenda, ruski novinari i drugi prosvjednici formirali su kolonu i izmjenjivali se ispred zgrade ministarstva unutarnjih poslova, gdje su prosvjedovali s natpisima "Ja sam Ivan Golunov" i sličnim porukama. Ovi solo-prosvjedi nastavili su se i jučer.

Kremlj ostao zatečen žestokom reakcijom na uhićenje novinara

Neobični skupovi podrške Golunovu, koji je nakon privođenja i pretučen, po svemu sudeći zatekli su Kremlj. To sugerira i izjava vlasti da će tolerirati ovu neobičnu vrstu prosvjeda. 

>> Ruske novine danas imaju iste naslovnice o uhićenom kolegi. Evo zašto

Podsjetimo, i tri vodeća ruska medija objavila su naslovnice s identičnom porukom "Ja sam/mi smo Ivan Golunov", podsjećajući na znameniti slogan "Je suis Charlie" u solidarnosti s francuskim satiričkim listom Charlie Hebdo.

"Uvjereni smo da je Golunov nevin. Štoviše, imamo razloga vjerovati da ga policija progoni zbog njegovog novinarskog rada", izjavio je Ivan Kolpakov, glavni direktor i urednik Meduze, portala za koji Golunov piše. Dodao je da je Golunov već ranije primao prijetnje zbog svog rada.

36-godišnji Golunov bavi se istraživanjem korupcije i ilegalnih poslovnih praksi u Rusiji te je pisao o sumnjivim nekretninama u vlasništvu visokih dužnosnika, kao i prevarama oko stanova u Moskvi. Prije nego što je uhićen, primao je i prijetnje. Posljednja tema kojom se bavio bila je korupcija u pogrebnim uslugama. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.