Pogledajte izjave Trumpove rulje o upadu u Kongres

Screenshot: BBC

RULJA sastavljena od stotina pristaša predsjednika SAD-a na odlasku Donalda Trumpa sinoć je upala u zgradu Kongresa u Washingtonu, prilikom sjednice Kongresa na kojoj se trebala formalno potvrditi pobjeda izabranog predsjednika Joea Bidena.

Smrtno su stradale četiri osobe, objavila je vošingtonska policija. Washington je pod policijskim satom, a zgrada Kapitola i okolne ulice okružene su pripadnicima interventne policije.

"Ne predajemo se. Bidene, ne ulaziš u Bijelu kuću"

Reporterski tim BBC-ja razgovarao je s nekima od Trumpovih pristaša okupljenih ispred Kapitola (zgrade američkog Kongresa), prije nego je rulja provalila u njega i objavio videoprilog. 

"Ne predajemo se. Bidene, ne ulaziš u Bijelu kuću", povikala je jedna Trumpova obožavateljica s kapom s natpisom "Trump 2020" u kameru, razrogačenih očiju. 

"Pence nas neće iznevjeriti, neće iznevjeriti Trumpa. On će učiniti što treba i osigurati da istina bude u Bijeloj kući 20. siječnja", dodala je ova žena, dovikujući ljudima pored sebe "je li tako" i smijući se. 

"Zašto sam došla? Zašto ne bih bila ovdje? Ovo je mjesto gdje trebamo biti danas", rekla je Marilyn Westropp. 

"Bez obzira na to prođe li ovo dobro ili loše ili kako god prođe, (da mogu reći) da sam obavila svoj dio. Da sam bila ovdje, da mogu reći svojim unucima da sam se borila za ovo, za vas. Da sam učinila ovaj svijet boljim za vas", rekla je pak Jennifer Perrine. 

"Mi smo ovdje da bismo zauzeli stav. Ako mi ne zauzmemo stav, tko će to napraviti?", zapitao se pak Dan Smith, s kapom s natpisom "Keep America Great".

"Toliko je pitanja o nepravilnostima oko izbora da mi se slama srce što smo na ovoj točki u SAD-u", dodao je. 

"Mi smo posvećeni vraćanju pravednosti u Ameriku"

"Ovo nije slučajnost. Mi smo posvećeni vraćanju pravednosti u Ameriku", izjavila je Christine Broderick.

"Donald Trump je očito osobnost kakva se javlja jednom u generaciji. Neki od nas ga vole, neki ga mrze. Ali nitko ne privlači gomile kakve on privlači, bar ne za vrijeme naših života", ocijenio je Max Linn. 

"Samo želim da pravi pobjednik ovih izbora bude predsjednik. Kad vidite ove gomile ljudi, teško je poreći tko je imao veće glasačko tijelo", rekao je jedan mladić s maskom na licu. 

I dok su neki rekli da će prihvatiti Bidenovu pobjedu ako bude potvrđena u Kongresu, drugi su komentirali kako će im to slomiti srce.

"Apsolutno sam ponosna"

I CNN je razgovarao s okupljenim Trumpovim pristašama. CNN-ov reporter upitao je dvije prosvjednice jesu li ponosne zbog onoga što se dogodilo - konkretno, zbog povijesno neviđenog kaosa u Kapitolu, sjedištu američke zakonodavne vlasti, u koji nije provaljeno na ovaj način još od rata s Velikom Britanijom 1814. kad je britanska vojska upala u Washington i zapalila Kapitol i Bijelu kuću.

"Apsolutno (sam ponosna). Mislim da smo trebali ići sve do kraja i izvući senatore za kosu vani i reći, dosta je bilo", odgovorila je CNN-ovom reporteru prosvjednica Penny Allison. 

Kad je nju i drugu prosvjednicu, Renee Pappy, reporter pitao što se postiže s ovim nasiljem, negirale su da je uopće došlo do nasilja.

"Ovo je bio miran prosvjed"

"Nema nasilja. Ovo je bio miran prosvjed", odgovorila je Pappy: "Nitko ovdje nije nikoga ozlijedio. To je krivo."

To, naravno, nije istina. Ne samo što su fanatični prosvjednici provalili u Kapitol, pritom se nasilno sukobljavajući s policijom, već je i četvero ljudi izgubilo živote. 

"Apsolutno, 100% stojim iza ovoga što se danas dogodilo. 1000%. Grozno je kako su ovi izbori ukradeni. Morao sam doći ovamo i obaviti svoju domoljubnu dužnost", odgovorio je na isto pitanje Trumpov obožavatelj Todd Possett. 

CNN-ov reporter upitao je dvije prosvjednice koje su se upravo vraćale iz Kapitola jesu li ponosne na ono što se tamo dogodilo.

"Nisam ponosna na to, skrušena sam pred tim i uzbuđena što se od 1776. do danas pokret "mi, narod" kreće naprijed. Tužno je to što se to moralo dogoditi", odgovorila mu je jedna prosvjednica s kapom s natpisom "Trump 2020". 

"Ponosna sam što su domoljubi danas izašli da pokažu podršku za našeg predsjednika, jer Donald Trump jest naš predsjednik", rekla je druga prosvjednica. 

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.