Podgorica potvrdila: Crna Gora i Kosovo uspostavili diplomatske odnose

CRNA GORA i Kosovo danas su razmjenom pisama ministara vanjskih poslova Milana Roćena i Skendera Hisenija i službeno uspostavili diplomatske odnose, priopćila je vlada crne Gore.

Šef crnogorske diplomacije Roćen je u poruci Hiseniju posebno istaknuo kako se nada da će položaj crnogorske zajednice na Kosovu biti „trajno riješen“.

Roćen je podsjetio kako će istovremeno sa rješavanjem tog pitanja početi i pripreme za razmjenu diplomatskog osoblja, prenose beogradski mediji.

Crnogorski ministar u poruci navodi da će razmjena diplomata pridonijeti boljem međusobnom povjerenju i uvažavanju, a u zajedničkom interesu jačanja regionalne stabilnosti i bržeg dostizanja zajedničkih europskih i euroatlantskih ciljeva.

Agencija Beta u izvještaju podsjeća kako je Crna Gora 9. listopada 2008. godine priznala Kosovo, zbog čega je Beograd kratko nakon toga uskratio gostoprimstvo crnogorskom ambasadoru.

Diplomatski odnosi su normalizirani godinu dana kasnije, kada je novi crnogorski ambasador Igor Jovović predao vjerodajnicu predsjedniku Srbije Borisu Tadiću.

Nakon najave Crne Gore da će uspostaviti diplomatske odnose sa Kosovom, Beograd je Podgorici sugerirao da pričeka sa tom odlukom do presude Međunarodnog suda pravde u Hagu, kojem je Srbija podnijela tužbu protiv Kosova zbog, kako se tvrdi, nelegalnog proglašenja nezavisnosti.

Odgađanje uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Prištinom podržali su i predsjednik države Filip Vujanović i potpredsjednik Vlade Svetozar Marović, no odluku je prihvatila većina u političkom vrhu Crne Gore.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.