Pobunjenim vojnicima obećane plaće pa se povukli iz drugog najvećeg grada Obale Bjelokosti

Foto:FaH

POBUNJENI  vojnici postigli su u petak navečer dogovor s Vladom Obale Bjelokosti, kojim bi trebao biti riješen spor oko isplate bonusa na njihove plaće, zbog čega su nezadovoljni vojnici izašli na ulice Bouake, drugog po veličini grada u zemlji.

Vijest o sporazumu s Vladinim pregovaračima Reutersu su dojavili predstavnici pobunjenika, no iz Vladinih krugova još nije stigla potvrda o tome, kao što nije jasno ni jesu li sporazum podržali obični vojnici koji su zauzeli položaje na ulicama Bouake.

Nezadovoljnici, od kojih su većina pripadnici bivših protuvladinih snaga iz vremena građanskog rata u Obali Bjelokosti, započeli su pobunu prije tjedna dana, a njezino brzo širenje natjeralo je Vladu na popuštanje i pregovore u kojima im je obećana isplata bonusa od po 12 milijuna CFA franaka (valuta u 12 bivših francuskih kolonija u Africi), no kako to nije ispunjeno pobuna je nastavljena.

"Postigli smo sporazum. Isplatit će nam pet milijuna u ponedjeljak, a ostatak idućih mjeseci", rekao je jedan od pobunjeničkih pregovarača narednik Mamadou Kone dodavši kako pregovori nisu završili ali je riješeno najvažnije pitanje.

Obala Bjelokosti je jedna od najbrže rastućih ekonomija na svijetu, ali i dalje se bori s rješavanjem duboko ukorijenjenih problema, koji su posljedica godina građanskog rata i političkog meteža.

Vlada nije uspjela provesti značajnije reforme u vojsci, u kojoj još uvijek traju podjele i paralelni sustavi zapovjedanja nakon "ujedinjenja" bivših pobunjeničkih trupa i snaga lojalnih Vladi iz vremena krize od 2002. do 2011. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.