Prvi put u Hrvatskoj: Za rasizam i plakat "Srbe na vrbe" autoru četiri mjeseca zatvora!

ANTONIJO VUJČIĆ, 24-godišnji pripadnik Torcide, osuđen je nepravomoćno na splitskom Općinskom sudu na četiri mjeseca zatvora zbog rasizma i izrade plakata "Srbe na vrbe", kojim je prije godinu dana u Splitu dočekana srpska Davis Cup reprezentacija.

Plakat je izrađen u garaži na Pujankama, o čemu postoji i foto dokumentacija nađena u Vujčićevom mobitelu. On je, pak, tvrdio da je tuda samo slučajno prošao i da nema ništa ni s plakatom, a ni njegovim postavljanjem na nadvožnjak na ulazu u Split.

Momci sa uzdignutom desnicom, slika Ante Pavelića, svastike...

Osim fotografija izrade plakata, u Vujčićevom mobitelu nađeno je i nekoliko fotografija koje zorno pokazuju o čemu se ovdje zapravo radi. Na jednoj fotografiji je skupina mladića, među njima i okrivljeni, kako pozdravljaju uzdignutom desnicom. Ima i frizura na svastiku, slika Ante Pavelića, natpis "mrzim crnčuge", ukratko svega čime se jedan mladi "osviješteni" pripadnik hrvatskog naroda ima ponositi...

Vujčić je iznio obranu, ali nije htio odgovarati na pitanja suca Dinka Mešina. Naveo je da je mobitel kupio i da s fotografijama nema ništa. Suca baš nije uvjerio.

"Svojim ste djelom osramotili sebe, obitelj, grad i cijelu državu. Uz Kazneni zakon ste prekršili odredbe Ustava i Međunarodne konvencije o ljudskim pravima", kazao je sudac Mešin okrivljenom.

Kažnjava se mladost odrasla u vremenu punom plakata protiv Srba

Branitelj Jadran Franceschi upozorio je, pak, da nema dokaza da je njegov branjenik izvjesio sporni plakat. Čudi ga i kako se država tek sad sjetila osigurati generalnu prevenciju oštrim sankcioniranjem mladih ljudi odraslih u vremenu u kojem su plakati protiv Srba preplavili Hrvatsku i Split. Zašto tada nitko nije reagirao? Usto, podsjetio je i na niz uglednih osoba iz javnog života koji su u svojim javnim istupima pozivali da se ne zaboravi i slično...

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je, inače, optužni prijedlog protiv Vujčića u rekordnom roku, svega dva dana nakon što ih je o svemu izvijestila policija. Tražili su kaznu od osam mjeseci zatvora pa će na presudu izjaviti žalbu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.