Plenković tvrdi da se novinarima ništa ne brani. Je li zaboravio na ovo?

Foto: Patrik Macek/PIXSELL, Index

NEOSPORAN primjer pritiska na novinare u slučaju uhićivanja Indexovog autora Gordana Duhačeka zbog komentiranja društvenih problema (policijsko nasilje u Zadru i zagađivanje okoliša fekalijama) danas je bio tema aktualnog sata u saboru, uz sudjelovanje premijera Plenkovića koji je pokazao veliku dozu zaboravnosti.
 
Naime, na pitanje SDP-ovog zastupnika Željka Jovanovića upućeno premijeru o tome kada će svojim autoritetom predsjednika vlade osigurati slobodu medija i spriječiti zastrašivanje novinara koji otkrivaju korupcijske afere njegovih ministara, Plenković je odgovorio: "Insinuirali ste da netko iz vlade želi ograničiti slobodu medija. Nemam dojam da nema slobode medija, da novinar ne može napisati nešto protiv nas. Ako imate argument ili ćete donijeti dokaz, ja bih to volio čuti. Ja nisam čuo da netko u mom mandatu nije smio nešto napisati ili reći. Ja to nisam čuo niti to vidim."

>>> Dalić priznala da vlada cenzurira: "Osobno sam spriječila objave u medijima"

Ukoliko premijer Plenković doista nije čuo da je "netko iz vlade" ograničavao slobodu medija, podsjetit ćemo ga na zvučan primjer njegove omiljene bivše ministrice gospodarstva i potpredsjednice vlade koja se pohvalila sprečavanjem objave informacije u medijima.

"Objavljivanje sam osobno spriječila"

Budući da je premijer Plenković danas parlamentu kazao da tako nešto nije čuo, možemo ga uputiti da pročita iskaz bivše ministrice Martine Dalić koji je dala USKOK-u, a objavili smo ga još u kolovozu prošle godine.

"Održan je sastanak svih eksperata na kojem su bili prisutni i Andrej Plenković, Davor Božinović, ispred Mosta Ivan Kovačić i tadašnji državni tajnik ministarstva energetike Ante Čikotić. Raspravljalo se o unaprijeđenoj verziji hodograma, odnosno da država intervenira novcem. Sadržaj tog sastanka na neki način je završio kod novinara koje objavljivanje sam osobno spriječila s obzirom na to da je u to vrijeme Ministarstvo financija izdavalo obveznice s jedne strane, a s druge strane prijeti rušenje najveće kompanije", kazala je Martina Dalić istražiteljima USKOK-a.

Dakle, potpredsjednica Plenkovićeve vlade, njegova desna ruka i ministrica kojoj se na odlasku u svibnju prošle godine javno zahvalio "na svemu što je dala", priznala je da je intervenirala u medijima da se određena informacija ne objavi. Plenković danas kaže da to nije čuo niti vidi. U slučaju da mu je to promaknulo, prilažemo transkript iskaza Martine Dalić USKOK-u s njenim priznanjem da je ograničila slobodu medija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.