Plenković nakon dogovora u EU: Hrvatska ima zajamčene 24.2 milijarde eura u 10 godina

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

HRVATSKI premijer Andrej Plenković je, nakon postizanja dogovora europskih čelnika o proračunu EU u Bruxellesu, čestitao svima koji su tome pridonijeli i ponovio kako Hrvatska sada ima 24.2 milijarde eura za gospodarski oporavak.

Hrvatski premijer je na Twitteru objavio kako je razgovarao sa slovenskim kolegom Janezom Janšom, koji je u Europskom vijeću zastupao Hrvatsku zbog Plenkovićeve zaraze koronavirusom, te je čestitao svima nakon što je postignut dogovor o novom europskom proračunu te instrumentu za oporavak od koronakrize "EU sljedeće generacije". 

"Hrvatska sad ima zajamčene financijske poluge od 24.2 milijarde eura za gospodarski oporavak u sljedećih 10 godina. Čestitam svima na uspjehu!" napisao je hrvatski premijer. 

U ta sredstva nisu uračunata ona koja će Hrvatska moći povlačiti još tri godine iz prošlog financijskog okvira zbog roka N+3, objavila je vlada sredinom prošlog mjeseca. 

Čelnici zemalja EU postigli su dogovor nakon što su prihvatili kompromisni prijedlog za otklanjanje mađarsko-poljske blokade velikog financijskog paketa prema kojem se odluka o povezivanju dodjele europskih sredstava s vladavinom prava ne bi mogla primijeniti dok to ne odobri Sud EU. 

Mađarska i Poljska sve blokirale

Mađarska i Poljska blokirale su cijeli paket jer nisu pristajale na to da se dodjela europskih sredstava uvjetuje vladavinom prava.

Na kraju je uredba o mehanizmu vladavine prava ostala nepromijenjena, a Mađarska i Poljska su kroz interpretativnu izjavu dobile jamstvo da će se mehanizam koristiti objektivno i nepristrano.

Višegodišnji financijski okvir (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. godine težak je 1074 milijarde eura, a izvanredni instrument za oporavak nazvan "EU sljedeće generacije" iznosi 750 milijardi, od kojih bi se 390 milijardi državama članicama dodijelilo kao bespovratna pomoć, a 360 milijardi kroz povoljne zajmove.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.