Pitali smo Zorana Prodanovića Prlju kojih mu je pet omiljenih knjiga

Foto: Monika Bračević

FRONTMENA poznatog hrvatskog benda Let 3 i jednog od simbola Rijeke jedva da treba predstavljati široj javnosti. Napomenut ćemo ipak da je Zoran Prodanović Prlja s Damirom Martinovićem Mrletom 1986. osnovao Let 3, a ostalo je legenda.

“Kao prvo, moram naglasiti da su ovakvi izbori uvijek teški. Izbor 5 omiljenih uvijek ovisi o trenutku kad ga čovjek radi, naravno, uz preduvjet da je pročitao barem 5 knjiga. Ali da pokušam…”, rekao je Zoran Prodanović Prlja za Index.

Terasa 11 - Marija Vera Mrak

Ovaj beskrajno simpatični dječji SF roman je napisala prof. Marija Vera Mrak, moja razrednica iz OŠ Vežica u Rijeci. Samim time, taj relativno nepoznat uradak ima posebno mjesto u mojem životu. Naravno da posjedujem potpisani primjerak te knjižice koja uvijek budi lijepe uspomene.

Bratovština Labuda Lumbrelaša - Robert Tomović

I ovaj humoristički roman ima svojevrsni lokalpatriotski predznak. Ovaj put je riječ o Korčuli, mjestu koje je moj drugi dom. Duhovito, pitko, zabavno štivo u duhu radova Miljenka Smoje, Baretićevog Osmog povjerenika ili filma Mediterraneo.

Tatarska pustinja - Dino Buzzati

Onima koji me bolje poznaju sam vjerojatno i dosadan s ovom knjigom koja zapravo i jest takva, ali je puna nekakve posebne magije. Priča o mladom poručniku koji svoju karijeru provodi čuvajući mrtvu granicu koju je navodno nekad napao mitski neprijatelj. Njegov život prolazi u iščekivanju tog neprijatelja koji se naravno ne pojavljuje. Ne preporučujem čitanje ukoliko ste svjetioničar, zatvorenik ili se iz bilo kojeg razloga nalazite u izolaciji.

 P.U.N.K. - Darko Glavan

Obavezna generacijska lektira iz pera velikana glazbene i likovne kritike. Mala žuta knjižica koju smo svi gutali i upijali detalje iz biografija prvoboraca svjetskog punk pokreta i scene. Sam autor je ingeniozno riječ punk iz naslova pretvorio u klinički točnu dijagnozu, punk je tih godina bio Potpuno Uvredljivo Negiranje Klasike.

Seksualni život Catherine Millet - Catherine Millet

Gospođa Catherine Millet, inače ugledna novinarka, urednica i izdavač, ovom svojom biografijom uspjela je sablazniti čak i francusku javnost koju je po mom mišljenju teško sablazniti. Riječ je o hladnom, naturalističkom i gotovo statističkom opisu njenih seksualnih avantura kojih je sudeći po napisanom bilo itekako u izobilju. Izdvajam ovu knjigu iz tog razloga što sam je s užitkom čitao pred publikom u sklopu performansa "Let 3 spavanjem protiv klimatskih promjena". Siguran sam da je i publika uživala slušajući moje čitanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.