Pitali smo vas tko je pozitivac godine, evo koga ste odabrali

Foto: Index

PRIJE nekoliko dana smo vas pitali da izaberete pozitivca godine, a u konkurenciji je bilo 12 ljudi koji su svojim radom i ponašanjem Hrvatsku i svijet učinili barem malo boljim mjestom.

Po čitateljima Indexa, najpozitivnija osoba 2016. godine u Hrvatskoj je Ivan Đikić.

Đikić je molekularni biolog i član ugledne njemačke akademije znanosti Leopoldine, zajedno sa svojim suradnicima otkrio je novi mehanizam modifikacije proteina ubikvitina koji opasna bakterija legionela koristi kako bi uništavala stanice izazivajući tzv. legionarsku bolest. Kod osoba narušenog imuniteta ona može uzrokovati smrt. Đikić je sam izjavio da je to najveće otkriće u njegovoj karijeri te da ono otvara brojne mogućnosti za stvaranje novih lijekova protiv opasnih bakterijskih upala.

Đikić se na prvom mjestu našao sa 3,9 tisuća glasova čitatelja Indexa.

Na drugom mjestu našao se matematičar Toni Milun. Popularni profesor ove se godine dao u voditeljske vode. Na HRT-u vodi emisiju Finacijalac, a početkom prosinca dobio je nagradu Akademije Zagrebačke burze za izniman doprinos izobrazbi o tržištu kapitala za 2016. U obrazloženju nagrade navodi se da je napravio veliki korak u pokušaju da temeljna znanja, kao što su matematička, približi svima kojima su potrebna, a osobito mladima. Objavio je oko 2.000 videoisječaka u kojima je objasnio brojne matematičke pojmove i procese rješavanja zadataka. Milun je dobio 3,2 tisuće vaših glasova.

Više glasova od njega dobila je još jedna osoba iz svijeta obrazovanja. Boris Jokić dobio je više glasova od Miluna, ali je zbog negativnih glasova pao na treće mjesto. Jokića ne treba puno predstavljati -  voditelj Ekspertne skupine cjelovite kurikularne reforme u žižu je javnosti došao svojim zalaganjem da ista i opstane. Zbog zaustavljanja kurikularne reforme početkom lipnja na ulice hrvatskih gradova izašlo je pedesetak tisuća ljudi.

Iako je do prije mjesec dana bio potpuno anoniman, visoko četvrto mjesto osvojio je Mario Marjanović. On je režirao jednu od najvećih uhljebničkih afera u posljednje vrijeme kad je medijima poslao snimku svog šefa koji od njega traži da namjesti javni natječaj. Možemo se samo nadati da će Marjanovićev put slijediti mnogi pošteni radnici javnog sektora.

Top pet najpozitivnijih osoba ove godine zatvara Iva Tolić, mlada molekularna biologinja koja je u siječnju je zajedno s kolegama s IRB-a i PMF-a u časopisu Nature Communications objavila otkriće koje mijenja paradigmu o procesima diobe stanice, odnosno o ravnoteži sila u diobenom vretenu - minijaturnom stroju sastavljenom od mikrotubula koji dijele kromosome u dvije stanice kćeri.

Do desetog mjesta još su se smjestili poduzetnik Mate Rimac, znanstvenik Igor Rudan, aktivistice Dunja Janković i Dunja Ercegović, predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Dalija Orešković i poduzetnik Nenad Bakić koji je javnost oduševio doniranjem robota hrvatskim školama.

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.