Pitali smo šefa Vernea hoće li isporučiti robotaksi 5. razine? "Vozit će po Zagrebu"

Screenshot: Index

INDEXOV istraživački novinar Ilko Ćimić razgovarao je s Matom Rimcem i direktorom Vernea Markom Pejkovićem oko slučaja Robotaksi.

>> INTERVJU S RIMCEM O ROBOTAKSIJIMA "Pišali smo krv za ovo, dali smo svoj život"

Jedno od pitanja koje smo postavili Rimcu i Pejkoviću odnosi se na robotaksi najviše, pete razine autonomije, što i jest projekt za koji je kompanija Verne dobila javni novac.

Pogledajte video!

 

Transkript donosimo u nastavku:

Možete li isporučiti auto pete razine autonomije?

Pejković: Mi smo sami sebi zakomplicirali život. Nismo trebali ulaziti u petu razinu, postoje nejasnoće oko toga. Mi razvijamo auto bez volana, bez pedala, bilo je jasno što trebamo isporučiti.

Vi ste obećali vozilo pete razine autonomije. Europska komisija, s kojom ste u svibnju prošle godine potpisali ugovor, od 2016. godine koristi SAE kategorizaciju za autonomiju vozila. Europa je 2016. godine priznala SAE klasifikaciju zbog "jednostavnije komunikacije i bolje suradnje unutar tehničkih i političkih područja". SAE je više puta modificirana, a zadnja je iz 2021. godine. Po SAE-i jasno piše da vozilo pete razine autonomije mora voziti uvijek i svugdje, pod bilo kojim uvjetima. 

Pejković: Postoje neka ograničenja. Ima tu puno nekakvih stvari... 

Jasna je razlika između četvrte i pete razine...

Rimac: Mi ćemo imati auto bez upravljanja čovjeka, uvijek će upravljati stroj. 

To nije peta razina...

Pejković: Ulazimo u delikatne teme s jednim jasnim grafikonom. Peta autonomija ne treba voziti posvuda. Tu ima puno nekakvih detalja... Postoji dodatnih klasifikacija...

Rimac: Mi ćemo napraviti auto bez volana, papučice gasa i kočnice. Ako to nije ono što je u skladu s projektom, suočit ćemo se s posljedicama.

Pejković: Cijela ta priča da je peta razina osnova za što smo dobili novce je pogrešna. Mi smo obećali autonomnu uslugu po gradu Zagrebu.

Rimac: Mi želimo izgraditi jednu svjetsku firmu. Mi želimo napraviti firmu koja će sudjelovati u velikoj promjeni koja dolazi. Robotaksiji će doći s nama ili bez nas.

Nitko vama ne brani da to radite svojim novcem...

Rimac: To nije element koji nosi vrijednost.

Pitam vas je li vaše vozilo peta razina.

Pejković: Odstupamo li mi od toga što smo obećali - vozilo koje vozi po Zagrebu i okolici i koje je autonomno?

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.