Što radi Njonjo u HDZ-ovoj kampanji u Splitu? Sabor kaže da on neprekidno radi

Foto: Miroslav Lelas/Pixsell

GORDAN JANDROKOVIĆ Njonjo nema godišnji odmor, on uvijek radi, pa može istodobno u Zagrebu kao državni dužnosnik voditi hrvatski sabor i po Splitu kao partijski agitator šetati sa Zoranom Đogašem, HDZ-ovim nestranačkim gradonačelničkim kandidatom.

Plenković s ministrima i Njonjo usred radnog tjedna dolaze podržavati Đogaša

Ovo je sukus odgovora koji smo dobili iz hrvatskog sabora. Otkako je Split krenuo prema prijevremenim izborima, zna se dogoditi da u grad stigne sva sila visoke hadezeovčadi. Nekidan se, primjerice, usred radnog tjedna ukazao Andrej Plenković, osobno te u društvu nekolicine ministara novinarima svjedočio o Đogaševim kvalitetama, a sada je slično ponovio predsjednik sabora.

Njonjino ukazanje u Splitu dogodilo se istoga dana kad je zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe u saboru uzalud pozivao kolege na odricanje od dvomjesečnog godišnjeg odmora od 15. srpnja do 15. rujna.

"Sabor prestaje s radom 15. srpnja do 15. rujna. I dva mjeseca mi imamo godišnji odmor. Od čega? Država se nosi s inflacijom preko deset posto, u Europi nam rat kuca na vrata, a mi se raspuštamo i idemo dva mjeseca na godišnji odmor. Pitam premijera Andreja Plenkovića, pitam predsjednika sabora Gordana Jandrokovića, pitam HDZ – zar ne bi bilo primjereno prema hrvatskom narodu raditi ova dva mjeseca, napraviti reforme, od zdravstva do poljoprivrede, gdje nam na vrata kuca možda i glad za šest mjeseci, poskupljenje cijena, energenata", govorio je tvrdi desničar Mlinarić.

Sabor neće raditi dva mjeseca, ali Njonjo nema godišnji

No, zaista, ako sabor ne radi dva mjeseca, onda, po nekakvoj logici, u tom razdoblju na raspustu će biti i njegov predsjednik Njonjo. Ako će tada biti na odmoru, u kojem svojstvu sada hoda po Splitu uz Đogaša i govori za koga treba glasati u drugom krugu izbora za splitskog gradonačelnika? Kako netko može primati plaću u metropoli kao predsjednik parlamenta svih građana i boraviti u drugom po veličini gradu u ulozi animatora letargične stranačke baze? Situacija je misteriozna čak i kad zanemarimo činjenicu kako je, čini se, netko u vrhu HDZ-a i države povjerovao da Njonjo zbilja ima izniman autoritet u stranačkoj bazi te da njegovim dolaskom u Split Đogašu rastu šanse.

Press službi državnog parlamenta poslali smo pitanja o naravi Njonjina boravka u Splitu. Odnosno, zanimalo nas je agitira li za Đogaša kao predsjednik parlamenta ili je, možda, uzeo godišnji. I koliko uopće ima godišnjeg odmora. Slijedi odgovor:

"Vezano uz vaš upit, željeli bismo vas izvijestiti kako je predsjednik Hrvatskoga sabora državni dužnosnik.

Obveze državnih dužnosnika i njihova prava uređeni su Zakonom o obvezama i pravima državnih dužnosnika, Zakonom o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, Poslovnikom Hrvatskoga sabora i drugim odgovarajućim propisima.

Njonjo kao perpetuum mobile - nema ni radno vrijeme ni godišnji odmor

Navedeni akti, kao što je općepoznato, ne definiraju niti dužinu radnog vremena niti godišnji odmor, kako za predsjednika Hrvatskoga sabora tako ni za druge državne dužnosnike poput predsjednika Republike ili predsjednika vlade. Smatra se da oni svoju dužnost obnašaju neprekidno za vrijeme trajanja mandata."

Tako to ide s Njonjom. Zadovoljstva njegova, pare naše.

Njonjo je kao perpetuum mobile u Splitu okupljenim novinarima u Marmontovoj ulici rekao sljedeće:

"Građane će za drugi krug motivirati porukama, Đogaš će govoriti o onome što je stanovnicima važno, a važno je da Splićani za gradonačelnika izaberu kandidata koji će moći kvalitetno komunicirati s državnom razinom, koji će moći realizirati važne projekte. Puljkova je strategija demotivirati birače Zorana Đogaša i HDZ-a, ne bu im to prošlo."

>> Đogaš jučer: Nisam pobijedio jer normalni nisu glasali. Đogaš danas: Svi su normalni

Bilo bi jednostavnije, praktičnije, a i odgovornije prema tuđem novcu koji troši da je navedene poruke poslao zoomom, ali dobro. Od HDZ-a nije očekivati kontrolu troškova, a Njonjo je dugogodišnji HDZ-ovac. Pitanje je samo čemu sav onaj cirkus oko predaje financijskih izvještaja i tobožnje kontrole troškova kad Njonjo, Plenković i društvo smiju trošiti koliko žele da bi podržali svog posustalog favorita.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.