Pitali smo odvjetnike jesu li Puljkovi suradnici prekršili neki zakon. Kažu da nisu

Foto: Hina

POZNATE odvjetnike Vinka Ljubičića i Ljubu Pavasovića Viskovića upitali smo smatraju li da su Luka Baričić i Bojan Ivošević prekršili zakon dopisujući se s navodnim sestrama iz Srbije, od kojih je jedna maloljetna. 

Evo što su nam rekli uz ogradu da obojica nisu detaljno upoznata sa slučajem.

Visković: Ako se ne radi o konkretnoj osobi, tada djela nema

"Prvo, pitanje je radi li se o konkretnoj osobi. Ako se ne radi o konkretnoj osobi, tada djela nema. Drugo, za bilo kakvu teoretsku inkriminaciju treba doći do nekakvog akta, a inkriminiran je samo odnos s djetetom mlađim od 15 godina. U dobi između 15 i 18 inkriminiran je pod vrlo posebnim uvjetima kojima ova dvojica ne udovoljavaju", smatra Pavasović Visković.

A Baričićevo slanje fotografije spolovila?

"Slanje fotografije spolovila kažnjivo je isključivo ako se pošalje osobi mlađoj od 15 godina. Dakle, da bi to ušlo u sferu kažnjivosti, osoba mora biti mlađa od 15 godina", kaže Pavasović Visković.

Ni Ljubičić u onome što je čuo i što smo mu pročitali ne nalazi elemente kaznene odgovornosti Baričića i Ivoševića.

Ljubičić: Po meni, nema kaznenog djela u dopisivanju sa 17-godišnjakinjom

"Za takva kaznena djela uvijek je nužan oblik krivnje. Mora biti namjera, bilo izravna ili neizravna. Da bi se ostvario taj oblik krivnje, osoba koja bi počinila kazneno djelo mora imati svijest o dobi osobe s kojom razgovara, o njenom psihofizičkom stanju, radi li se o posebno ranjivoj osobi. Ako nema takve svijesti, nema ni kaznenog djela, po meni.

Po meni, nema kaznenog djela ni u dopisivanju sa sedamnaestogodišnjakinjom. Bez obzira što naš zakonodavac kaže da su djeca osobe do 18 godina, mi danas imamo vrlo često situacije da se kod osoba od 17 godina ne može zaključiti da je riječ o osobi mlađoj od 18 godina. Nužno je u svakom konkretnom slučaju znati je li počinitelj svakog kaznenog djela mogao objektivno prosuditi da se radi o maloljetnoj osobi", veli Ljubičić.

Potom smo mu pročitali dio Ivoševićeve komunikacije s navodnom malodobnicom koja mu piše "mislim da sam sasvim u redu za nepunih 18" i navodi da je rođena u jesen 2004. godine, pa ga pita je li to "nekakav problem", a on uz smajlić odgovara: "Možda nema problema, izgleda da si dovoljno stara."

"Kada ona ciljano njemu ne govori: 'Ja sam maloljetna, ne želim s vama komunicirati', a kad nedostaju drugi oblici prisile i prijetnje, tu se, po mome mišljenju, ne bi radilo o ostvarenju bitnih elemenata kaznenoga djela", smatra Ljubičić.

"Mislim da se ovdje ne radi o kaznenom djelu na štetu maloljetne osobe. Nepunih 18 i 18, to su bedastoće u današnjim uvjetima, što znači ako je 10. 7. punoljetna, a 9. 7. je dijete. To se gleda od slučaja do slučaja. Treba lepezasto tumačiti zakon i ići od slučaja do slučaja, nije to dijete od 14 godina kada je evidentno da je riječ o nezreloj osobi", naglašava Ljubičić.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.