Pitali smo HUP što misle o najavljenom štrajku privatnog sektora

Davor Majetić Foto: Igor Kralj/PIXSELL

UDRUŽENJE zaposlenika i poslodavaca privatnog sektora za 2. i 3. prosinca organizira "Prvi financijski štrajk privatnog sektora". Akcija će se, kako najavljuju iz još uvijek neregistriranog udruženja iza kojeg stoji poduzetnik Darko Zver, sastojati u suspenziji svih uplata prema državnom i lokalnim proračunima (PDV, porez na dobit, mirovinski i zdravstveni doprinosi, režije...). 

U svojevrsnom manifestu udruženja objavljenom na Facebooku tako stoji: “Zaposlenici i poslodavci privatnog sektora, kao najbitniji punitelji proračuna, od Vlade RH zahtijevaju: 1. smanjenje poreza na dohodak na 8 posto uz podizanje neoporezivog praga plaće na medijan RH (5500 kuna); 2. smanjenje PDV-a na 22 posto za sve proizvode i usluge; 3. smanjenje poreza na isplaćenu dobit na jedinstvenu stopu od 8 posto, uz ukidanje poreza na reinvestiranu/zadržanu dobit.”

Majetić: Prijedlog je protuzakonit i može naštetiti tvrtkama

Upitali smo Hrvatsku udrugu poslodavaca, koja okuplja neke od najznačajnijih firmi u Hrvatskoj, što misle o takvom prijedlogu. Njihov direktor Davor Majetić za Index kaže da razumije da je takav prijedlog nastao iz frustracije stanjem u zemlji, no upozorava da je on protuzakonit.

“Prije svega treba reći da je ovakav prijedlog protuzakonit i može rezultirati visokim kaznama i značajnom štetom za tvrtke. No, razumijemo da je upućivanje ovakvog poziva proizašlo iz frustracije stanjem u zemlji i aktualnim pritiscima sindikata javnog sektora za povećanje primanja svima, bez povezivanja visine plaća i drugih nagrada s rezultatima i kvalitetom rada kako pojedinih zaposlenika tako i javnog sektora u cjelini. HUP već desetljećima svakodnevno upozorava da uvjeti poslovanja nisu dovoljno konkurentni i stimulativni te da je troškovno i svako drugih opterećenje poslovanja i rada previsoko.

Zato uporno ponavljamo da se u zemlji moraju provesti dublje reforme. Jer samo na taj način možemo smanjiti rashodnu stranu proračuna, odnosno troškove države svesti u okvire koje gospodarstvo može podnijeti i istodobno povećati učinkovitost svih javnih servisa. Visina plaća bi i u javnom sektoru, kao što je to u privatnom, trebala biti viša onima koji to zaista zaslužuju svojim angažmanom i rezultatima. Kao što bi se trebao smanjiti broj zaposlenih u javnom sektoru, a efikasnost onih koji ostanu povećati.

Uoči svakih izbora ponavlja se isti scenarij - štrajkovi ili prijetnje štrajkovima sindikata javnog sektora koji rezultiraju povećanjima plaća i drugih materijalnih prava. Poslodavci u svojim rukama nemaju štrajk ili neki drugi sličan alat kojim mogu ucjenjivati vladu pa i čitavo društvo. Dok za štrajk sindikata postoji uporište u zakonu, neplaćanje obveza je kršenje zakona. HUP je udruga koja djeluje isključivo u skladu s odlukama svojih tvrtki članica kojih je više od 6000. Naše članice i HUP kao udruga poštuju Zakone RH i sve aktivnosti koje provodimo i koje ćemo provoditi ubuduće moraju biti u skladu sa zakonskim okvirom.

Sigurno je da ćemo nastaviti zalagati se za reforme i pozitivne promjene koristeći sva zakonska sredstva i poziciju socijalnog partnera. Međutim, sve dok i drugi dionici društva ne počnu tražiti i podržavati reforme i odustanu od politike čuvanja statusa quo koja je zalijepila Hrvatsku na dnu Europske unije, promjene će biti kao i do sada biti nedovoljne da bismo se pomaknuli naprijed“, kaže Majetić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.