Pitali smo HRT hoće li kazniti Karolinu Vidović Krišto, evo što kažu

Screenshot: HRT

NAKON što je Index prvi pisao o skandaloznog gostovanju filoustaškog revizionista i negatora ustaških zločina Igora Vukića na HRT-u u emisiji Dobar dan Hrvatska, HRT se od tog skandaloznog intervjua javno ogradio. No nas je zanimalo hoće li urednica te emisije Karolina Vidović Krišto snositi sankcije za svoju odluku da na javnoj televiziji da prostor Vukiću.

Podsjetimo, Vukić - koji je i tajnik revizionističkog Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac -  objavio je knjigu naslova “Radni logor Jasenovac”, a u emisiji koju uređuje kontroverzna Karolina Vidović Krišto dobio je 15 minuta za širenje svojih suludih teorija. Tako smo imali priliku saznati da je Jasenovac bio ''mjesto internacije za protivnike NDH, koji su učinili nešto protiv te države'' te ''mjesto internacije jedne grupe Židova'', koji su tako - prema Vukićevoj verziji - zapravo bili spašeni od deportacije u nacističke logore. Ludilu tu nije bio kraj te je Vukić nastavio pričati kako su ''zarobljeni partizani sa sobom u logor donijeli tifus'' pa se jedan zarobljeni židovski liječnik morao boriti protiv nastale epidemije. Prema Vukićevoj logici, bolesni partizani su za jasenovačke logoraše bili veća prijetnja od ustaških koljača, pa je dodao kako je od tifusa - kojim su ga zarazili partizani - umro i logorski svećenik Zvonimir Brekalo.

HRT se onda od svega ogradio priopćenjem: “"Hrvatska radiotelevizija ograđuje se od stajališta iznesenih u emisiji Dobar dan Hrvatska 30. svibnja u kojoj je gostovao Igor Vukić. HRT osuđuje sve počinjene ratne zločine pa tako i one počinjene na području nekadašnjeg koncentracionog logora Jasenovac kako se oni više nikada ne bi ponovili. Također, HRT ističe da su svi zaposlenici, novinari i urednici javnog medijskog servisa obvezni objektivno i nepristrano raditi te poštovati pozitivne zakonske propise Republike Hrvatske."

HRT: Postupit ćemo u skladu s internim pravilnicima

Zanimalo nas je hoće li HRT protiv urednice emisije Vidović Krišto, koja se već istaknula nizom profesionalnih propusta (među kojima je najluđi vjerojatno onaj kada se pozivala na portal zloglasnog širitelja fake newsa Alexa Jonesa kao na relevantan izvor informacija) biti ikako kažnjena, je li pokrenut možda nekakav disciplinski postupak, je li dobila opomenu te smo upit s tim pitanjima proslijedili nadležnima na HRT-u. Još nas je zanimalo tko je urednički nadređen Karolini Vidović Krišto i je li ta osoba bila upoznata s Vukićevim gostovanjem u Dobar dan Hrvatska.

Od HRT-a su nam se zahvalili na upitu, ali na pitanja nisu konkretno odgovorili. 

“Podsjećamo kako se Hrvatska radiotelevizija jučer javno ogradila od stavova Igora Vukića iznesenih u emisiji Dobar dan Hrvatska 30. svibnja. Što se tiče Vašeg upita o disciplinskom postupku, možemo odgovoriti kako će HRT postupiti u skladu s internim pravilnicima”, poručili su s HRT-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.