Pitali smo Državni arhiv o njihovom pročelniku koji opravdava ustaše, odgovorili su da je Zemlja okrugla

Foto: Youtube/Wikimedia

INDEX je krajem kolovoza upozorio na to da je jedan od najupornijih apologeta ustaštva i NDH, dr. Stjepan Razum, ujedno i visokopozicionirani svećenik na Kaptolu, konkretno voditelj Matičnog ureda Zagrebačke biskupije. No, to nije jedina Razumova funkcija u instituciji koju kroz svoje poreze financiraju građani Republike Hrvatske, u Ustavu definirane kao nastale na temeljima “nasuprot proglašenja NDH, u odlukama ZAVNOH-a”. Razum de facto zastupa protuustavne stavove, ali to nije bilo problematično ni za Hrvatski državni arhiv (HDA), u kojemu je pročelnik Odjela Depozit Zagrebačke nadbiskupije.

Na službenim stranicama HDA jasno je naveden Razumov službeni mail i broj telefona koje ima kao pročelnik jednog odjela ove važne institucije, koja je inače u resoru Ministarstva kulture. Za ravnatelja HDA u svibnju je ove godine, na zatvorenom dijelu 36. sjednice vlade Andreja Plenkovića, imenovan Dinko Čutura, što znači da je njegovo postavljanje na čelo Arhiva odobrila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Čutura je i član Središnjeg odbora HDZ-a, a prije nego što su ga Plenković i Obuljen postavili na čelo HDA bio je zaposlen u Zagrebačkom Holdingu, dakle kod Milana Bandića.

Index je tri pitanja o angažmanu apologeta NDH Stjepana Razuma u Državnom arhivu poslao početkom rujna, a odgovori su iz ove institucije stigli nakon tri tjedna.

Apologeta NDH Razuma na čelo Odjela postavlja ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva


HDA smo upitali da nam objasne na koji su način i kojim ugovorom regulirani odnosi HDA i Zagrebačke nadbiskupije, konkretno Odjela Depozit Zagrebačke nadbiskupije, te tko postavlja pročelnika tog Odjela.

U odgovoru koje je Indexu dostavila Ivana Koruga, službenica za informiranje u HDA, stoji ovako: “Pohrana arhivskog gradiva Zagrebačke nadbiskupije u Hrvatskom državnom arhivu uređena je ugovorom između HDA i Zagrebačke nadbiskupije, kojim je uređen i status Odjela Depozita Zagrebačke nadbiskupije. Pročelnika Odjela postavlja ravnatelj arhiva uz suglasnost zagrebačkog nadbiskupa. Arhivsko gradivo Zagrebačke nadbiskupije u depozitu je u HDA još od početka 20. stoljeća. Do osnivanja zasebnog odjela za gradivo se također neposredno brinuo zaposlenik arhiva – u pravilu svećenik – raspoređen na to radno mjesto sporazumno s depozitarom.”

Dakle, Dinko Čutura i njegovi prethodnici nisu imali problema s time da apologet ustašluka Stjepan Razum bude na čelu Odjela u HDA. Čutura bi mogao inicirati postavljanje novog pročelnika Odjela Depozit Zagrebačke nadbiskupije, ali to zasad nije učinio.

Razumovi istupi o NDH = Zemlja je okrugla


Pitali smo i kako ravnatelj HDA Dinko Čutura komentira javne istupe svojeg pročelnika Odjela Stjepana Razuma na temu NDH. “Jedna je od glavnih zadaća arhiva omogućiti i poticati znanstveno utemeljeno istraživanje prošlosti. O pojedinim javnim istupima kolege Razuma na temu NDH ravnatelj arhiva ima sličan stav kao o obliku planeta Zemlje, naime, ravnatelj drži da je Zemlja okrugla”, odgovorili su iz HDA.

U prijevodu: koliko je istina da je Zemlja okrugla, toliko su istiniti i Razumovi revizionistički i apologetski istupi o NDH. Doduše, s obzirom na intelektualni nivo HDZ-ovih kadrova, moguće je možda i da Dinko Čutura misli kako je Zemlja ravna ploča, pa se onda ovaj odgovor može tumačiti i drugačije.

Još nas je zanimalo i koja pravila važe za zaposlenike HDA kada je riječ o istupanju u javnosti i postoje li sankcije za one zaposlenike koji svojim istupima po mišljenju ravnatelje nanose štetu ugledu HDA. Ovako su odgovorili: “Istupati u javnosti u ime HDA mogu oni zaposlenici koje ravnatelj za to ovlasti, u stvarima za koje su ovlašteni. Neovlašteno istupanje u javnosti u ime HDA smatra se povredom obveza iz radnog odnosa, osobito kada se tako nanosi šteta ugledu HDA. O mišljenjima koja zaposlenici arhiva iznose kao privatne osobe, ravnatelj arhiva može imati i iznositi svoj osobni stav.”

S obzirom na to da Stjepan Razum rado i često istupa na javnim tribinama i u desničarskim medijima slaveći NDH, očito je da HDA ne smatra da se time nanosi šteta instituciji u kojoj je pročelnik jednog odjela, jer to valjda čini kao privatna osoba. Čuturin stav o Razumovim apologijama NDH je, kako je rečeno, “sličan kao o obliku planeta Zemlje, naime, ravnatelj drži da je Zemlja okrugla”. Iako je ravnatelj HDA Dinko Čutura imao i sada priliku javno osuditi Razumove proustaške stavove, kao i pokrenuti njegovu smjenu s važne poziciju u Arhivu, on nije ništa od toga učinio.

Uzimajući u obzir trajnu javnu raspravu o tome odvija li se u Hrvatskoj fašizacija društva ili ne, ovaj primjer iz HDA upućuje da o toj temi treba imati sličan stav kao i o tome je li Zemlja okrugla.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.