Pitali smo Damira Hoyku kojih mu je pet omiljenih knjiga

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

DAMIR Hoyka je rođen 1967. u Brežicama u Sloveniji. Jedan je od najpoznatijih hrvatskih suvremenih fotografa, naročito poznat po svojim portretima.

Pohađao je studij umjetničke fotografije u Beču, a 1991. je dobio status slobodnog umjetnika.

2009. je objavio SF roman Xavia čija je radnja smještena u 2039. godinu, a pojmovi poput robota, nulte gravitacije i naseljavanja Mjeseca su svakodnevica. Roman donosi priču o fotografu Wadeu Zeelandu i njegovom prijatelju Marku koji zahvaljujući pomoći ljepotice Xavije sprječavaju virtualizaciju čovječanstva. 

Ovo je njegovih pet omiljenih knjiga.

Sto godina samoće - Gabriel Garcia Marquez

Ljubitelj sam magičnog realizma. Ovaj roman nemoguće čini mogućim. Najviše me se ipak dojmio Marquezov stil, uživao sam čitajući.

Svjetlost drugih dana - Arthur C. Clarke & Stephen Baxter

Ova knjiga otvara nove dimenzije budućnosti. Inspirirala me da napišem svoj roman Xavia. Ovaj roman je proročanska kombinacija mašte i znanosti.

Da Vincijev kod - Dan Brown

Inače sam spor čitatelj, no ovu sam knjigu progutao u tri noći. Jako zanimljivo i napeto, a najviše mi se sviđa što svako poglavlje završava cliffhangerom pa te tjera da čitaš dalje.

Majstor i Margarita - Mihail Bulgakov

Ovu sam knjigu počeo čitati na slijepo, nisam ništa znao o piscu ili njoj, pa nisam ništa posebno ni očekivao, a dobio sam jedan od najboljih romana koje sam pročitao. Naročito me je oduševila ta dimenzija fantazije koju Bulgakov donosi, ali koja je ukorijenjena u stvarnosti tog vremena. Ljudi, mačke, ironiziranje i kritika društva, sve je izvedeno savršeno.

Patnje mladog Werthera - Johann Wolfgang von Goethe

Roman koji slama srca. Vjerojatno najbolji ljubavni roman koji sam pročitao, koji divno prikazuje što je prava ljubavna patnja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.