Splitski sud prešutio da je pronašao izgubljeni pištolj kojim je ubijen mladić

Foto: Ivo Cagalj/Pixsell

PIŠTOLJ za koji se vjerovalo da je nestao sa splitskog Županijskog suda tokom postupka protiv bivšeg policajca Vinka Budiše osuđenog na četiri godine i 11 mjeseci zatvora zbog ubojstva devetnaestogodišnjeg Milenka Đekića počinjenog u listopadu 1996. godine u Splitu, ispred tadašnje diskoteke Palladium, najmanje tri godine nalazi se na splitskom sudu. Štoviše, sud je prije dvije godine, u svibnju 2019. godine, donio rješenje o vraćanju pištolja specijalnoj policiji, ali ono nije realizirano jer je ubojica u međuvremenu zatražio obnovu postupka pa pištolj ponovno postaje dokaz.

Nisu objavili ni priopćenje o pronalasku pištolja

Drugim riječima, pištolj koji je za vrijeme sudskog postupka prije mnogo godina iznenada nestao sa suda, što je bio ogroman skandal, godinama leži na sudu, ako je uopće ikada i bio igdje drugo. Ili je, možda, sklonjen kada je nekome trebalo i vraćen sada, kada opet nekome treba. I sud o pronalasku oružja nije našao za shodno objaviti ni priopćenje.

Da riječi "skandalozno", "šokantno" i "nevjerojatno" više uopće imaju neko značenje, čitav bismo tekst ispunili s njima. Ovako, ako nemate volje čitati do kraja, odmah ćemo vam otkriti da nitko nije okrivljen zbog ove pravosudne sramote, niti će itko odgovarati ili, ne daj bože, dati ostavku, jer je sve, u međuvremenu, otišlo u zastaru. Za ubojstvo Đekića Budišu je sudsko vijeće pod predsjedanjem Slavka Lozine osudilo na četiri godine i 11 mjeseci, a kaznu je kasnije potvrdio i Vrhovni sud. Suđenje se, dakako, odugovlačilo, u Splitu je okončano tek 2003. godine, dok je pravorijek Vrhovnoga suda uslijedio 2005. godine. Devet godina nakon ubojstva. 

Uhićen s krivotvorenom putovnicom

S obzirom na to da je osuđen na manje od pet godina, Budiša nije morao odmah u zatvor. U listopadu 2006. godine uhićen je na slovensko-hrvatskoj granici s krivotvorenom putovnicom.

Na slovensko-hrvatskoj granici uhićen bjegunac Vinko Budiša

Potom je poslan u zatvor odakle je prvi put pušten nakon deset mjeseci na godišnji odmor.

Vinko Budiša iz zatvora pušten na godišnji odmor

Vratimo se aktualnom skandalu. Index posjeduje rješenje Županijskog suda od 7. svibnja 2019. godine. Sudsko vijeće s Marijom Majić kao predsjednicom te članovima Brunom Kleinom i Damirom Romcem zaključilo je da će se "predmet privremeno oduzet od okrivljenika Vinka Budiše i to jedan pištolj marke CZ, model 75 serijskog broja D-3295 s okvirom i 15 metaka za isti pištolj cal 9 mm, zavedeni u knjigu oduzetih predmeta KOP 6/97, u predmetu ovog suda broj II Kio-104/96 (K-19/98), nakon pravomoćnosti ovog rješenja vratiti Specijalnoj jedinici policije Split, PUSD". Klein je, inače, predsjednik Županijskog suda.

Pištolj nije vraćen policiji

Da ne bi bilo dileme, u rješenju jasno stoji kako je riječ baš o pištolju oduzetom Budiši. I kako ga treba vratiti policiji.

Splitski sud, međutim, ni to nije uradio. Zašto i otkud odjednom pištolj tamo gdje ga, službeno, godinama nije bilo, upitali smo Županijski sud. Iz odgovora smo doznali da je Budišin pištolj "pronađen tijekom veljače 2018. godine". Naime, tadašnja voditeljica Knjige oduzetih predmeta "izvršila je detaljan pregled svih predmeta zavedenih u pomoćnu knjigu KOP-a, nakon čega je pristupila odvajanju predmeta po nadležnosti Županijskog suda u Splitu i Općinskog suda u Splitu, pri čemu se posebno odvajalo oružje i opasno oruđe s ciljem da se ti predmeti, u slučaju postojanja zakonskih pretpostavki, vrate vlasnicima ili predaju na uništenje MUP-u (oružje i opasno oruđe)".

Pronađen u drugom omotu

Sada, u odgovoru Županijskog suda u Splitu, slijedi najluđi dio. Iz njega se da iščitati kako je pištolj, zapravo, godinama bio u drugom omotu. Uostalom, pročitajte sami:

"Tom prigodom izvršen je pregled omota s oznakom KOP-32/92 i voditeljica je utvrdila kako se u istom nalazi izvorni omot Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić i po otvaranju tog omota pronađen je pištolj CZ, model 75, serijskog broja D-3295, s okvirom i 15 komada streljiva cal 9 mm."

Dakle, dok su svi, od splitskog suda, do brojnih medija, govorili i pisali kako je pištolj nestao tijekom sudskog postupka on je, prema ovoj verziji, cijelo vrijeme bio u nekom omotu na sudu!?

Tko ga je sklonio, zašto i tko ga je sada pronašao, nikada nećemo doznati. Barem ne od splitskog suda i policije. Uglavnom, sa suda poručuju kako su nakon spektakularnog pronalaska traženog oružja "oformili spis" i donijeli ono rješenje koje smo citirali - da će pištolj vratiti Specijalnoj policiji.

Ubojica zatražio obnovu postupka

Rješenje je dostavljeno policiji, ali i Budiši koji se žalio, pa je Vrhovni sud 29. kolovoza 2019. godine ukinuo rješenje o vraćanju pištolja policiji, jer on je "dokaz u kaznenom postupku" i mora se čuvati 15 godina od pravomoćne presude.

Taj rok je prošao 7. travnja 2020. godine, ali Budiša je u međuvremenu zatražio obnovu postupka pa je pištolj i dalje na sudu. Sa suda su poručili kako o pronalasku oružja o kojem je pisala cijela država "javnost nije posebno informirana". Pitali smo Željka Đekića, pokojnikova brata, zna li išta o sudbini pištolja, odgovorio je niječno. Pitali smo policiju o ovome. Četiri dana policajcima nisu dovoljna za odgovor. Udostoje li nas, informirat ćemo vas.

Konačno, zanimalo nas je kako splitski Županijski sud gleda na eventualno kažnjavanje krivaca za ovu blamažu: prvo im je usred suđenja nestao pištolj, a onda je, godinama kasnije, iznenada pronađen. Slučaj zaslužuje barem istragu kako bi se utvrdilo je li riječ samo o omašci - u što ne vjerujemo - ili ga je netko maknuo s namjerom. No na sudu se ne opterećuju s tim pitanjima. Nemaju, kažu, saznanja "o radnjama koje su se eventualno poduzimale u vrijeme nestanka pištolja", a osim toga, poučili su nas kako je "u međuvremenu nastupila zastara eventualnog stegovnog progona službenika ovlaštenih za čuvanje predmeta koji se vode u evidenciji pomoćne knjige KOP, ali i zastara eventualnog kaznenog progona za kazneno djelo sprječavanja dokazivanja iz čl. 304. st. 2. Kaznenog zakona". Nije jasno ni zašto su prešutjeli da je pištolj pronađen.

Odnosno, nikome ništa. Malo se igraju s pištoljima, malo sa životima, ali sve je u zastari i baš ih briga.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.