Pilotkinja u zadnji tren spriječila sudar aviona iznad Mumbaija, spasila živote 261 putnika

Foto: Twitter

TEŠKA avionska nesreća dvaju zrakoplova iznad Mumbaija u Indiji izbjegnuta je zahvaljujući brzoj i hrabroj reakciji pilotkinje koja je vrhunskim manevrom spasila živote putnicima.

Anupama Kohli, pilotkinja aviokompanije Air India, upravljala je zrakoplovom Airbus A319 na letu iz Mumbaija u Bhopal prevozeći 109 putnika kad je primijetila da joj se drugi zrakoplov opasno približio. Naime, avion Airbus A320neo aviokompanije Vistara poletio je iz Delhija prema Puneu sa 152 putnika i u jednom trenutku spustio se na samo 30 metara iznad putanje aviona Air Indije.
 
Nedostajale su sekunde do sudara, a u avionu Air Indije oglasio se sustav za izbjegavanje sudara, nakon čega je Kohli brzo reagirala i podigla avion na sigurno. Zahvaljujući njezinoj reakciji spašen je 261 putnik, piše Times of India.
Greška u komunikaciji
 
Kasnije je ustanovljeno kako je došlo do greške u komunikaciji između pilota Vistare i kontrole leta na tlu. Naime, lokalna kontrola leta dala je instrukcije da se avion Vistare spusti na svega 30 metara iznad putanje aviona Air Indije, a tijekom leta pilot je otišao u toalet.
 
U pilotskoj kabini ostala je kopilotkinja i, kako bi se zadovoljilo pravilo međunarodnog zrakoplovstva koje nalaže prisustvo dva člana posade u pilotskoj kabini u svakom trenutku, ušla je stjuardesa. Do zračnog incidenta došlo je 7. veljače, objavljeno je na Twitter profilu Air Indije.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.