Petrov: U zadnjih deset godina nije se radilo ovoliko; ne odustajemo od reforme lokalne samouprave

Screenshot: HRT

PREDSJEDNIK sabora i čelnik MOST-a Božo Petrov gostovao je u Dnevniku HRT-a gdje se pohvalio da je sabor udvostručio broj radnih sati.

"U zadnjih deset godina nije se radilo ovoliko. U idućih godinu dana planiramo donijeti kodeks o saborskim zastupnicima, promijeniti poslovnik u svrhu dinamičnije rasprave, obnoviti saboru, informatizirati ga...", najavio je Petrov novitete iz sabora.

S obzirom na to da je pri donošenju proračuna vlada odbila sve amandmane, pa i one MOST-ove, a MOST je unatoč tome podržao proračun - Petrov je potvrdio da nikakva kriza vlasti nije u pitanju.

"U nekim stvarima se možemo razilaziti, ali je bitno razlikovati koje razlike mogu dovesti do krize vlasti. Nama je, primjerice, bilo bitno da električna energija ne poskupi dvadeset posto, a što se tiče pitanja poput plaća dužnosnika - mi i dalje mislimo isto, ali većina zastupnika se na kraju nije složila s takvim prijedlogom", objašnjava Petrov da ipak krize vlasti nema.

Petrov: Već odavno znam što Orepić misli o ustavnom sudu

Stav ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića o ustavnom sudu je Petrov znao već odavno, kaže, ali on očekuje da se ustavnim sudu bave institucije, to jest da završe svoj posao.


Petrov je najavio i reformu lokalne samouprave, o kojoj je pričao u predizbornoj kampanji i koja je jedno od sedam uvjeta MOST-ove suradnje s HDZ-om.

"Nama je cilj u iduća dva mjeseca napraviti modele reforme lokalne samouprave, a potom pokrenuti implementaciju. Prvi model ćemo pokrenuti 2018., a potpuna implementacija bi trebala biti gotova do sljedećih izbora. To je bilo i jedno od naših sedam jamstava", najavio je Petrov te dodao da že tražiti i konsenzus drugih političkih stranaka. "Smatram da se konsenzus treba postići kod bitnih političkih tema, tako da se i nakon nas nastavi u tom smjeru razvijati Hrvatsku."

Tihomir Orešković kandidat MOST-a na izborima u Zagrebu?

Svoju kuću je planirao izgraditi i prije nego je postao predsjednik sabora, tvrdi Petrov te dodaje da su čak mediji na početku njegova bavljenja politikom pisali da je daleko najsiromašniji dužnosnik, a to se ni danas nije promijenilo. "Moj mandat će završiti za dvije ili četiri godine, a kredit ću plaćati i dalje. Pozivam sve građane da iskoriste svoje pravo na APN-ov kredit i meni je drago što su sada svi upoznati s tim i sada ljudi znaju da će ga moći koristiti jer je ovo namijenjeno za sve građane", kazao je Petrov.

Hoće li Tihomir Orešković biti MOST-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba, Petrov nije htio otkriti. Kaže, pravovremeno će upoznati javnost, a s Oreškovićem je o puno toga razgovarao. Ipak, o kandidaturi, navodno, još uvijek nisu.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.