Petoro poginulih u stampedu na hinduističkom vjerskom festivalu u Indiji

PET JE osoba poginulo, a 15 je ozlijeđeno u stampedu koji se dogodio u gradu Haridwaru na sjeveru Indije za vrijeme proslave hinduističkog vjerskog blagdana Maha Kumbh, prenosi britanski BBC.

Policijske vlasti navode da je stampedo velikog broja vjernika, koji dolaze u grad na tradicionalno obredno kupanje u svetoj rijeci Ganges, vjerojatno izazvao sukob između hinduističkih svećenika i njihovih sljedbenika, no neki svjedoci tvrde da je automobil u kojem su se vozili svećenici udario u dvoje hodočasnika, a preplašena je svjetina potom pokrenula stampedo.

Hinduistički festival Maha Kumbh održava se svakih 12 godina i u te dane u grad u kojemu se održava privuče oko dva milijuna hodočasnika koji se žele okupati u Gangesu, ali i brojne turiste iz cijelog svijeta. Poučene tragedijom iz 1945. godine, kada je na festivalu koji se održavao u gradu Allahabadu u stampedu na smrt izgaženo oko 800 hodočasnika, policijske vlasti u gradovima domaćinima u te dane organiziraju dodatne policijske i dobrovoljačke jedinice koje su zadužene za sprečavanje nereda i incidentnih situacija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.