Pedeset godina Berlinskog zida: Prepreke više nema, ali razlike istoka i zapada još uvijek žive

NJEMAČKA danas obilježava pedesetu obljetnicu početka gradnje Berlinskog zida. Naime na današnji dan 1961. godine, Istočna Njemačka je odlučila zatvoriti svoje granice i podići zid koji će Berlin dijeliti više od 28 godina.

Točno u 12 sati u Berlinu će se održati minuta šutnje u spomen na sve one koji su poginuli pokušavajući prijeći na zapadnu stranu. Tijekom noći već je počela komemoracija, tijekom koje je upriličeno sedmosatno čitanje njihovih imena. Kancelarka Angela Merkel, koja je i sama odrasla u Istočnoj Njemačkoj, pritom će prisustvovati otvaranju memorijalnog centra u Bernauer Strasse, ulici koju je zid doslovno podijelio na pola, piše BBC.

Predsjednik Christian Wulff održat će govor, a za novine Die Welt ranije je kazao da je obljetnica dobar trenutak za promišljanje o svemu što se dogodilo u njihovoj zemlji. "Imamo razloga za zadovoljstvo što danas živimo u jedinstvenoj zemlji. S ponosom možemo gledati na neutaživu želju Istočnih Nijemaca da žive slobodno, ali i na Zapadne Nijemce koji su pokazali veliku solidarnost", kazao je Wulff.

Podsjetimo, Berlinski zid bio je na koncu dugačak skoro 160 kilometara, a na njemu je bilo i 300 stražarnica i kontrolnih  točki. Zid je srušen 1989. godine što je simbolički označilo novo ujedinjenje Nijemaca, do kojeg je službeno došlo godinu dana poslije. Od zida je danas u materijalnom smislu ostalo vrlo malo, ali on i dalje simbolički predstavlja još uvijek postojani ekonomski jaz između istoka i zapada zemlje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.