Postignut dogovor: Grci formiraju koalicijsku vladu, Papandreou podnio ostavku

GRČKI oporbeni lider Antonis Samaras danas se sastao na pregovorima s predsjednikom Papouliasom i premijerom Papandreouom. Sastanak je započeo u 19:30, te trajao nešto više od sat vremena.

Dogovoreno je da će Grčka formirati koalicijsku vladu. Papandreou će odstupiti i neće ni na koji način sudjelovati u radu vlade, javlja BBC. Sutra ujutro održat će se novi pregovori, na kojima će biti odlučeno tko će biti premijer koalicijske vlade, nakon čega će predsjednik pozvati sve stranke da se uključe u rad vlade nacionalnog jedinstva.

Naime, nakon što je vladi premijera Papandreoua teškom mukom ipak izglasano povjerenje, situacija se opet "vratila na početak". Vlada treba širu potporu i jedinstvo kako bi odobrila i provela plan dogovoren s EU, ali Samaras je isprva inzistirao da se to odvije po njegovim uvjetima, koji nisu kompatibilni s onim što je nudio Papandreou.

Grčka uskoro dobiva novog premijera

A Papandreou je ponudio dosta toga. Grčki premijer pozvao je opoziciju u vladu, predloživši formiranje vlade nacionalnog jedinstva koja bi zemlju u narednih nekoliko mjeseci trebala provesti kroz period implementacije teških mjera štednje kako bi Grčka mogla primiti nužnu financijsku pomoć i izbjeći bankrot.

Prema prvotnom planu, Papandreou bi i dalje bio premijer, ali zatim je izrazio i spremnost da napusti svoju funkciju. Papandreou je osobno predložio da na čelo prijelazne koalicijske vlade zasjedne najveći stručnjak, ministar financija Venizelos.

Međutim, CNN javlja, pozivajući se na visoke izvore iz grčke vlade, da će i u vladi nacionalnog jedinstva Venizelos ostati ministar financija, dok će se za premijersku fotelju boriti Petros Moliviatis i Loukas Papaimos.


Samaras želi izbore što prije

Samaras i njegova stranka Nova demokracija isprva su odbijali sudjelovati u vladi nacionalnog jedinstva koju predlaže Papandreou. Dapače, uporno su inzistirali na održavanju hitnih izbora, za koje Papandreou smatra da bi bili katastrofalni za zemlju i da bi u pitanje doveli provedbu dogovora s EU.

Predsjednik Papoulias je vođe suprotstavljenih političkih struja pozvao na razumno ponašanje, poručivši im kako je "konsenzus jedini pravi put" da se riješi ova politička trakavica o kojoj ovisi budućnost Grčke.

Oporba popustila pred pritiskom iz Europe

Vlada nacionalnog jedinstva najvjerojatnije će postojati samo nekoliko mjeseci, koliko je potrebno da se provedu potrebne reforme, piše Reuters. Pritisak na grčku opoziciju da prihvate uvjete koje im je Papandreou ponudio tijekom dana stizali su iz cijele Europe.

Olli Rehn, komesar za ekonomska i monetarna pitanja, poručio je da Grčka mora imati rješenje svoje političke krize do sastanka ministara financija eurozone koji se održava u ponedjeljak navečer. "Pozivamo na osnivanje vlade nacionalnog jedinstva jer smo uvjereni da je to jedini način vraćanja povjerenja i ispunjenja obveza", kaže Rehn.

Grci žele ostati u eurozoni

U grčkom tjedniku Proto Thema danas se pojavilo istraživanje instituta Alco, prema kojem većina građana želi ostati u eurozoni. Čak 80 posto Grka, pokazala je anketa, preferira zadržavanje eura nasuprot povratku na drahmu. Tek desetak posto Grka vratilo bi se na svoju nacionalnu valutu.

Više od polovice grčkih birača, 52 posto, smatra da je potrebno formirati vladu nacionalnog jedinstva. Oko 36 posto birača traži prijevremene izbore koje zaziva i opozicija. Sličnu anketu proveo je i institut Marc, a prema drugom istraživanju je za vladu nacionalnog jedinstva oko 45 posto građana, dok ih 42 posto želi izbore.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.