Papandreouove igre za politički opstanak: Grčki premijer povukao odluku o referendumu

SUOČEN s današnji glasovanjem o povjerenju njegovoj Vladi, grčki premijer George A. Papandreou opozvao je odluku o referendumu o novom sporazumu o pomoći Grčkoj o otpisivanju dijel duga te zemlje u zamjenu za provođenje strogih mjera štednje i preuzimanje eura kao nacionalne valute.

Ovim prevratom u odluci grčki premijer, prema napisima iz stranih medija pokušava sanirati, barem privremeno, loše odnose s Europom, prenosi NY Times.

Cijene dionica na azijskim burzama nakon te su odluke odmah skočile, bez obzira na moguće daljnje nesuglasice među grčkim političarima.

Opozicija podržala sporazum

U obraćanju Središnjem odboru svoje stranke u četvrtak navečer, Papandreou je istaknuo kako nema potrebe za referendumom sada kada je opozicijska Demokratska stranka po prvi puta odlučila podržati sporazum koji je s europskim liderima postignut prošli tjedan.

Premijer je pozvao Demokratsku stranku da sudjeluje u pregovorima o sporazumu te zatražio da razgovori o Vladi nacionalnog jedinstva započnu odmah. Sugerirao je i kako je voljan stati na stranu kako bi drugi mogli formirati Vladu nacionalnog jedinstva ukoliko dobije povjerenje danas na glasovanju. "Nisam slijepljen za svoje mjesto", kazao je.

"To je prijevara"

Njegove ponude stižu nakon što ga je lider Demokratske stranke Antonis Samaras optužio za prijevaru. Samaras je bio ljut na grčkog premijera zaključivši kako nastoji sačuvati svoju fotelju nakon što je opozicija pristala na kooperaciju.

Papandreouova odluka inače dolazi nakon trodnevne bure uzrokovane odlukom o referendumu o novom sporazumu štednje koja je prohujala eurozonom, protresla svjetske burze i naljutila europske lidere koji su pred Grčku stavili ultimatum - ili prihvatite naš sporazum, ili ništa od "love".

Na stranu ucjenjivača - njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja - stao je potom i grčki ministar financija izazivajući time velike podjele u grčkoj vrhuški. Sporazum je konačno podržala i opozicija.

Mediji su u četvrtak javljali kako je grčki premijer prije glasovanja o povjerenju ponudio ostavku, no tijekom poslijepodneva grčki su mediji izvijestili da ne samo da nije ponudio ostavku, već je i opozvao odluku o referendumu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.