Papa se sastao s mitropolitom Ruske pravoslavne crkve nakon izjave o mirovnoj misiji

Foto: EPA

Papa Franjo danas je razgovarao s najvišim članom Ruske pravoslavne crkve (RPC) nekoliko dana nakon što je dao intrigantnu, ali zbunjujuću izjavu o tome da je Vatikan uključen u misiju čija je svrha pokušati okončati rat u Ukrajini.

Mitropolit Antonij, broj dva u RPC-u, dobio je počasno mjesto na Franjinoj općoj audijenciji na Trgu svetog Petra, a potom je prvi odveden da pozdravi Papu na kraju. Sveti Otac je dulje razgovarao s Antonijem nego s drugima.

Papine riječi iznenadile Kijev i Moskvu

Na povratku s putovanja u Mađarsku u nedjelju navečer, Franju je novinar upitao mogu li mađarski premijer Viktor Orban i dužnosnici RPC-a ubrzati mirovni proces u Ukrajini i organizirati sastanak Pape i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Misija je u tijeku, ali još nije javna. Kad bude javna, otkrit ću je", odgovorio je Papa. Franjo je dodao da je o Ukrajini razgovarao s Orbanom i s mitropolitom Hilarionom, glavnim predstavnikom Ruske pravoslavne crkve u Budimpešti i Antonijevim prethodnikom na čelu vanjskih odnosa RPC-a.

No čini se da su njegove riječi iznenadile i Kijev i Moskvu, pri čemu su i jedni i drugi rekli da ne znaju ništa o bilo kakvoj papinoj mirovnoj inicijativi koja se sprema.

Papa nije objasnio komentare, a to nije učinio ni Vatikanski ured za tisak

Ni Papa ni Vatikanski ured za tisak od tada nisu pojasnili komentare. Antonij je imao sastanke s drugim vatikanskim dužnosnicima, ali nije bilo jasno hoće li imati privatnu audijenciju s Papom tijekom posjeta Rimu.

Franjo (86) je ranije rekao da želi posjetiti Kijev, ali i Moskvu u mirovnoj misiji. Vrhovni poglavar RPC-a, patrijarh Kiril, bliski je Putinov saveznik i u potpunosti podupire rusku invaziju na Ukrajinu kao bedem protiv Zapada koji naziva dekadentnim.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal sastao se s Papom u Vatikanu prošli tjedan i rekao da je razgovarao o "formuli mira" koju je iznio predsjednik Volodimir Zelenski. Također je rekao da je ponovio poziv Papi da posjeti Kijev.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.