Pametniji od odraslih: Djeca u Jajcu spriječila da ih u školi podijele na Bošnjake i Hrvate

Foto: BUKA

ODLUKA o izgradnji škole koja će raditi po bosanskom planu i programu u Jajcu neće biti sprovedena.

Rezultat je to uporne borbe učenika dviju srednjih škola, koji su se suprotstavili gradskim vlastima, vlastima Srednjebosanskog kantona, pa čak i ministrici obrazovanja BiH Katici Čerkez, javlja portal BUKA.

Posebnu školu na bosanskom jeziku tražili su, naravno, političari. Osnivanje nove škole podržao je 21 kantonalni zastupnik, četiri su bila protiv, a pet ih je bilo suzdržano.  

Vijeće učenika u svojem priopćenju to objašnjava željom vlasti da se preko nacionalnih podjela dokopa glasova. Učenicima ne smeta što idu u istu školu s kolegama druge vjere i nacionalnosti.

"Mi nismo zatrovani nacionalizmom na kojem počiva ova država i gdje se dijeli sve na tri. Ako se nastavi ovakav trend, naš grad i država će biti bez stanovnika. Možda je i želja vlasti jer mogli biti lakše manipulirati sa manje svjesnim stanovništvom. Građani služe samo kao politički aparat da se dobiju glasovi kako bi njima osigurali egzistenciju", navode učenici.

Borba protiv segregacije

Prosvjedovali su, pisali medijima i političarima, pa na kraju zaprijetili bojkotom nastave, i konačno uspjeli zaustaviti segregaciju.  

Danas ne kriju svoje zadovoljstvo, kažu da se borba isplatila.

Učenik Ivica Jukanović za BUKU je rekao kako kod njih vlada veliko veselje.

"Kako kod mene tako, i kod mog tima, velika je radost, ali i kod naših sugrađana" kaže on.

Njegovi utisci od čitave priče jeste da su uspjeli, da se nisu bezveze borili, i da se svi, ali baš svi, trebaju boriti kako bi postigli uspjeh.

Dugogodišnji studentski aktivista iz Jajca Samir Beharić kaže da iako još uvijek ne postoji formalna odluka o obustavljanju osnivanja škole, to je praktično riješena stvar. I sam je iznenađen kako se to dogodilo, bio je u kontaktima sa političarima iz tog grada, i nije bilo naznake da će se nešto ovakvo desiti.

"Ne znam uzrok promjene odluke, niti motiv, ali ovo je velika stvar. Bitna je stvar da su učenici uspjeli u svojoj namjeri, iako nisu imali podršku ni roditelja, ni profesora koji su zaista sramno šutjeli sve vrijeme, ni lokalne zajednice"

Prema njegovim informacijama Općina Jajce će "odbiti implementaciju Odluke". Skupština Kantona ne može poništiti svoju odluku, ovo će, kaže, biti, u dogovoru sa Općinom.

"Ovo je direktna promjena Odluke Skupštine Kantona i dokaz da i srednjoškolci uz jak pritisak mogu promijeniti odluke političara" ističe za BUKU Samir Beharić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.